Društvo

Digla se kuka i motika – širom Srbije protesti

Foto: Printscreen; Youtube/Al Jazeera Balkans
Protesti se ovih dana održavaju širom Srbije, počev od radnika Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, preko radnika Kolubare koji traže da se EPS ne transformiše u akcionarsko društvo, poljoprivrednika iz čitave Srbije koji su traktorima blokirali puteve, pa sve do protesta „Srbija protiv nasilja“ koji je najavljen za danas. Zahteva je mnogo, problema je mnogo, odgovora vladajuće strukture je najmanje. Dok oni odbijaju i odlažu odgovore na zahteve u vazduhu se sve više oseća nezadovoljstvo i bunt naroda.

Poljoprivrednici iz svih krajeva Srbije su već četvrti dan na ulicama. Prvog dana su na ulice izašli nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koja nije imala sluha za njihove zahteve, za zahteve da se u ovim teškim vremenima pomogne onima koji hrana građane. Zahtevi poljoprivrednika i stočara uključivali su subvencije po hektaru zemljišta od 300 evra, dizel bez akcije za poljoprivredu, premiju za mleko od 20 dinara po litru, kao i malo povećanje premije po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara. Na to nije bilo odgovoreno. Poljoprivrednicima je sastanak ponudio i predsednik Srbije, ali su poljoprivrednici odbili, jer kako su i sami istakli ako premijerka ne može da odgovori na njihove zahteve šta tu može predsednik?

Plan za današnji protest je bio još radikalniji, jer poljoprivrednici iz Šumadije su krenuli ka Beogradu da svoje nezadovoljstvo iskažu ispred Vlade Srbije. Oni su prethodnu noć proveli na putevima u blizini naplatne rampe Požarevac. Ipak danas su zaustavljeni i pripadnici policije su im svima ispisali kazne, a kako piše portal N1 pred njih su izašli čak i pripadnici žandarmerije, koji su zaduženi za suzbijanje terorizma, pomoć i spasavanje u situacijama vremenskih nepogoda i obezbeđivanje visoko rizičnih skupova, poput fudbalskih utakmice. Nije najjasnije u koju kategoriju su svrstali ovu borbu protiv srpskog seljaka.

Sa druge strane nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su i sve glavne ulaze u Pančevo, ali i izlaze iz tog grada. Iako je za sutra u devet zakazan sastanak sa premijerkom i ministrima poljoprivrede i finansija povodom zahteva, poljoprivrednici su odlučni u nameri da na ulicama ostanu sve do ispunjenja zahteva.

Protiv otimanja EPS-a

Svoje nezadovoljstvo iskazali su i radnici Kolubare. Naime oni kao svoj glavni zahtev ističu da se poništi odluka o transformaciji Elektroptivrede Srbije u akcionarsko društvo. Oni su održali protestnu šetnju u Lazarevcu a na čelu kolone pisalo je 1 od 5 tifusara. Protest održan pre dva dana, 17. Maja bio je njihov drugi povodom novonastale situacije. Naime kako su na protestu istakli njihov drugi zahtev jeste da ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović podnese ostavke na dve funkcije, onu ministarsku, ali i kao članica skupštine EPS-a. Međutim okupljeni građani su isticali da ih nisu samo ovi problemi izveli na ulicu, već celokupno stanje u društvu.

Podsetimo, 10. Aprila EPS je zvanično promenio svoj status u status akcionarskog društva. Prema novom statutu, EPS će nastaviti da vrši javno snabdevanje električnom energijom prema licenci koja je usvojena 2016. godine, a akcionarsko društvo preuzima i sve ostale delatnosti koje je EPS izvršavao kao Javno preduzeće. Novi statut međutim predviđa da osnivač, odnosno Vlada Srbije kao jedini akcionar imenuje jednočlanu Skupštinu društva. Pre usvajanja ovog novog statuta svoje mišljenje dali su i iz Naučnog saveta „Elektroprivrede Srbije“. Oni smatraju da bi sprovođenje ove ideje zapravo ugrozilo širi društveni interes.

U Srbiji štrajkuju i psihijatri

Radnici Klinike za psihijatriju “Dr Laza Lazarević” već devet meseci imaju jedan zahtev, da se smeni v.d. direktorka te ustanove prof. dr Ivana Stašević Karličić. Taj zahtev postoji toliko dugo, ali nikada niko nije imao sluha da ih sasluša i zapravo uvidi kakva vrsta mobinga se vrši u jednoj od najpoznatijih klinika tog tipa u Srbiji, ali i Balkanu.

Sa poslednjeg protesta održanog,  17. maja , na čelu kolone je pisalo “IVANA NISI  JAČA OD DRŽAVE – ODLAZI!!!”.

Oni su tom prilikom zahtevali prijem u Vladu, ali su uspeli samo da im predaju zahtev za smenu direktorke Karličić. Taj zahtev je jasan i radnici ga opravdaju pre svega mobingom, ponižavanjem radnika, uručivanjem oktaza i neadekvatnim rukovođenjem ustanove. Međutim, ako je i vodeća psihijatrijska ustanova u državi stupila u štrajk, onda se postavlja pitanje da li je kompletno stanje u državi gore nego što se čini na prvi pogled. 

Građani protiv nasilja

Protest „Srbija protiv nasilja“ će se večeras održati po treći put. Prvi put je to bila mirna šetnja u kojoj su građani želeli da odaju počast žrtvama i iskažu svoje nezadovoljstvo povodom poteza koje su predstavnici vlasti povukli pre i nakon tragedija. Pre sedam dana građani su iz revolta blokirali most Gazelu, to okupljanje se opisuje kao jedno od najmogoljudnijih protesta nakon petog oktobra. Tada je obelodanjeno da je skupština prihvatila da pregovara o  njihovim zahtevima, a zahtevi su jasni: hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje čime krše novinarski Kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinka i Happy TV-a, kao i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral, agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ali i  razmatranje odgovornosti Vlade Republike Srbije.

Sednica je održana juče, a novi protest je zakazan za danas od 18 sati. Okupljanje je ispred Skupštine Srbije, zakazana je i šetnja. Ruta šetnje i eventualna blokada zavisi od poteza vlasti, poručuju iz opozicije.

Protest Srbija protiv nasilja je najjasnija personifikacija podele naše države. Sa jedne strane imamo građane koji su izašli na ulice da iskažu nezadovoljstvo povodom stanja u društvu. Sa druge strane imamo vlast, i medije bliske vlasti koji na sve načine pokušavaju da sve to umanje, diskredituju a građane u protestima predstave kao besnu rulju.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Busker
Za 3 minuta

Dance Our Own Party

Busker
Tones And I
Za 6 minuta

Eyes Don't Lie

Tones And I
Balthazar
Za 9 minuta

Fever

Balthazar
Gwen Stefani
Za 14 minuta

Cool

Gwen Stefani
Britney Spears
Za 17 minuta

(You Drive Me) Crazy

Britney Spears

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend