Društvo

Do odgovora na pitanja od javnog značaja preko udruženja PraviLaw

foto: M.J.
Kako bi olakšao građanima da dođu do informacija od javnog značaja i podigao svest o vladavini prava, Nišlija Tadija Mitić došao je na ideju da osnuje udruženje PraviLaw. Uduženje ima za cilj da se sva pitanja od javnog značaja u Nišu proslede na prave adrese i da se njihovo rešenje nađe u što kraćem roku.

Nedovoljna informisanost podstakla je Tadiju Mitića da pokrene Udruženje PraviLaw i kroz poruku koju šalje projekat „Informacija na dlanu: Pitajte one kojima dajete platu kako uređuju vašu  lokalnu zajednicu“, omogući građanima da dođu do bitnih podataka.

,,Kao neko ko se na svakodnevnom nivou bavi radnim pravom i radnim odnosima u globalu, došao sam  do zaključka da su mnogi građani potpuno neinformisani kada je reč o njihovim pravima, a naročito kada se govori o obavezama na poslu“,  izjavio je Tadija Mitić za City Smart radio.

Cilj je da edukacijom podrže građane  da sami ubuduće znaju kome da se obrate i na koji način.

,,Zasigurno je naš cilj da pokažemo javnosti da postoje odgovarajuće institucije i pravna rešenja kojim može da se dođe do „javnih podataka“, odnosno informacija od javnog značaja”, kaže Mitić

Iz Udruženja ističu da građani zadržavaju anonimnost ukoliko to žele.

,,Oni nama samo saopšte pitanje, dok mi samostalno, kao udruženje šaljemo sam zahtev i dalje se zalažemo da dođemo do odgovora. Po dobijenom odgovoru, isti dostavljamo građanima tako da njihovo ime nigde nije pomenuto niti je ikako moguće doći u vezu sa njima.“

Građanima mogu da predlože  kako da sastave svoj zahtev i kome da ga pošalju, a to je najčešće preko sajta Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

,,Ako jedna institucija kojoj se obratimo, ne postupi adekvatno, uvek postoji drugostepeni organ koji je nadležan za rad institucije kojoj smo se prvobitno obratili“, naveo je  Mitić.

Ohrabruju građane Srbije da češće trraže informacije od javnog značaja. Na taj način, prema rečima Mitića,  mogu da ostvare uvid u rad i postupanje onih nosioca javne vlasti kojima su na slobodnim i demokratskim izborima poklonili svoje poverenje da u njihovo ime i za njihov račun vrše funkciju javne vlasti.

Zainteresovani se mogu obratiti putem telefona: 060/5163540 ili putem zvaničnog mejla: office@pravilaw.rs

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jon Batiste
Za 1 minut

Cry

Jon Batiste
Abba
Za 5 minuta

Don't Shut Me Down

Abba
Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Za 9 minuta

Don't Joke With the Hungry Man

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Madcon
Za 12 minuta

Dont Worry feat. Ray Dalton

Madcon
Diana Brown & Barrie K Sharpe
Za 16 minuta

The Masterplan

Diana Brown & Barrie K Sharpe

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend