Društvo

Do uređenja zelene površine kroz akciju prikupljanja otpada

Image by E.Z キ 👑 from Pixabay
Električni otpad koji spada u opasnan po zemljište i koji ne bi trebalo da se meša sa drugim otpadom, građani Niša će moći da daju kroz akciju sakupljanja sitnog električnog i elektronskog otpada. Akcija je plod zajedničke saradnje "Eko gerile Niš" i Socijalne zadruge Roma "eko-AKTIV".

Kako u Nišu ne postoji adekvatno mesto za odlaganje ovakvog otpada, iz dva udruženja su došli na  ideju da organizuju akciju prikupljanja. Zajednička akcija  je bez vremenskog ograničenja, a sprovodi se tako što su otvoreni punktovi na kojima građani mogu odložiti svoj otpad.

Otpad možete odneti u Tekvondo klub “Ramin-Niš” i Tekvondo klub “Feniks-Bulevar” – TC Zona 2, Bulevar Nemanjića 85a, 2. sprat, lokal 82 2,  Romski kulturni centar – Pukovnika Rajevskog 1 (ponedeljak – petak od 7 – 15h), Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije – Dušanova 8, Niš.

Pod električnim i elektronskim otpadom podrazumevaju se mali kućni aparati- računarske komponente i periferije (tastature, miševi), štampači, istrošeni toneri i kertridži, – svetiljke (fluorescentne cevi, neonske svetiljke, sijalice sa užarenim vlaknom – za sada se kod nas LED sijalice ne recikliraju), – zvučnici i slušalice, daljinski upravljači, – dečije električne igračke (vozići, automobilčići, video igrice…), razna elektro-oprema (prekidači, ispravljači, utičnice).

Razlog pokretanja akcije je što u Nišu nema mesta na kojima građani mogu na bezbedan način odložiti sitan električni i elektronski otpad i ne postoji njegovo organizovano prikupljanje.

“Ovaj otpad spada u vrstu opasnog otpada, kontaminira zemljište i ne sme se mešati sa ostalim otpadom, odlagati pored kontejnera, a naročito bacati u prirodu. Zato želimo da ga predamo na reciklažu, gde mu je i mesto”, saopštavaju organizatori.

Navode i da će, prema dogovoru, prikupljeni otpad redovno preuzimati E-reciklaža Niš.

“Obzirom da akciju pokrećemo iz čisto ekoloških razloga, pošto je cilj delovanja našeg udruženja očuvanje životne sredine i podizanje ekološke svesti, sa njima nismo pregovarali o ceni koju bi plaćali za otkup tog otpada, a od novca koji prikupimo želimo da formiramo fond za uređenje zelenih površina u Nišu. Pristup tom fondu bi imali svi građani i stanbene zajednice koje žele da unaprede svoju okolinu”, zaključili su organizatori.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 53 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 50 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 46 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 42 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend