Društvo

Do uređenja zelene površine kroz akciju prikupljanja otpada

Image by E.Z キ 👑 from Pixabay
Električni otpad koji spada u opasnan po zemljište i koji ne bi trebalo da se meša sa drugim otpadom, građani Niša će moći da daju kroz akciju sakupljanja sitnog električnog i elektronskog otpada. Akcija je plod zajedničke saradnje "Eko gerile Niš" i Socijalne zadruge Roma "eko-AKTIV".

Kako u Nišu ne postoji adekvatno mesto za odlaganje ovakvog otpada, iz dva udruženja su došli na  ideju da organizuju akciju prikupljanja. Zajednička akcija  je bez vremenskog ograničenja, a sprovodi se tako što su otvoreni punktovi na kojima građani mogu odložiti svoj otpad.

Otpad možete odneti u Tekvondo klub “Ramin-Niš” i Tekvondo klub “Feniks-Bulevar” – TC Zona 2, Bulevar Nemanjića 85a, 2. sprat, lokal 82 2,  Romski kulturni centar – Pukovnika Rajevskog 1 (ponedeljak – petak od 7 – 15h), Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije – Dušanova 8, Niš.

Pod električnim i elektronskim otpadom podrazumevaju se mali kućni aparati- računarske komponente i periferije (tastature, miševi), štampači, istrošeni toneri i kertridži, – svetiljke (fluorescentne cevi, neonske svetiljke, sijalice sa užarenim vlaknom – za sada se kod nas LED sijalice ne recikliraju), – zvučnici i slušalice, daljinski upravljači, – dečije električne igračke (vozići, automobilčići, video igrice…), razna elektro-oprema (prekidači, ispravljači, utičnice).

Razlog pokretanja akcije je što u Nišu nema mesta na kojima građani mogu na bezbedan način odložiti sitan električni i elektronski otpad i ne postoji njegovo organizovano prikupljanje.

“Ovaj otpad spada u vrstu opasnog otpada, kontaminira zemljište i ne sme se mešati sa ostalim otpadom, odlagati pored kontejnera, a naročito bacati u prirodu. Zato želimo da ga predamo na reciklažu, gde mu je i mesto”, saopštavaju organizatori.

Navode i da će, prema dogovoru, prikupljeni otpad redovno preuzimati E-reciklaža Niš.

“Obzirom da akciju pokrećemo iz čisto ekoloških razloga, pošto je cilj delovanja našeg udruženja očuvanje životne sredine i podizanje ekološke svesti, sa njima nismo pregovarali o ceni koju bi plaćali za otkup tog otpada, a od novca koji prikupimo želimo da formiramo fond za uređenje zelenih površina u Nišu. Pristup tom fondu bi imali svi građani i stanbene zajednice koje žele da unaprede svoju okolinu”, zaključili su organizatori.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lionel Richie
Za 1 minut

Three Times a Lady

Lionel Richie
Anouk
Za 5 minuta

I Love You

Anouk
Zak Abel
Za 8 minuta

Less of a Man

Zak Abel
Abba
Za 11 minut

Don't Shut Me Down

Abba
Tony Bennett, Lady Gaga
Za 15 minuta

I Get a Kick Out of You

Tony Bennett, Lady Gaga

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend