Društvo

Dobrovoljna vatrogasna društva pomažu stanovništvu u vanrednim situcijama

U Parku heroja kod Gradske kuće izvršena je smotra i promocija dobrovoljnih vatrogasnih društava Niša koje grad dobija prvi put posle više decenija. Uloga dobrovoljnih vatrogasnih društva ogleda se u tome da u vanrednim situcijama zajedno sa drugim službama pomognu stanovništvu.

Dobrovoljci koji su pristili društvu navode da ih je vodila humanost i želja da pomognu svojim sugrađanima onda kada je to potrebno. “Moj motiv da se priključim ovom društvu je pomoć ljudima koji se nađu u nevolji. Prošao sam obuku i spreman sam da pomognem ukoliko se dogodi neka nepredviđena situcija”, kaže jedan dobrovoljac.

Još jedan od dobovoljaca sa kojim smo razgovarali ističe da se priključio Društvu jer je želeo da da doprinos zajednici.Onima koji žele da krenu njegovim stopama poručuje da se prijave za obuku jer je divan osećaj kada znate da ste nekome pomogli.

Građani koji žele da se pridruže doborovljcima i sami pomognu onima kojima je pomoć potrebna moraju najpre da prođu obuku. Da bi neko  bio doborovljni vatrogasac mora prvo da ima dobru volju i želju da pomogne ljudima u vanredni situcijama poput , a potom da prođe stručnu obuku”, objašnjava Goran Milovanović predsednik Doborovoljnog vatrogasnog društva “Nais”

Kada je reč o zadacima doborvoljaca i njihovom značaju za grad gradonačelnica Dragana Sotirovski objašnjava da  onog trenutka kada se proglasi vanredna situcija, komandant Gradskog štaba poziva sve subjekte koji se potom stavljaju na raspolaganje Štabu.

“To je jedna vrsta sigurnosti da u svakom trenutku kada proglasimo vanrednu situciju možemo da računamo na dobrovoljce, a mnogo puta je dosad praksa pokazala da su nam upravo  dobrovoljci jako važni kada se dogodi neka elementarna nepogoda naravno uz naše tradicionalne snage vojsku, policiju, Crveni krst, hitnu pomoć i druge subjekte”, navodi Sotirovski.

Podsetimo, prvo vatrogasno društvo u Nišu osnovano je 1933. godine, a vremenom su ukidana. Danas na teritoriji našeg grada postoje dva dobrovolja vatrogasna društva “Nais” i “Jedinstvo” koja broje 60 članova.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 39 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 35 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 32 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 27 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend