Društvo

Dobrovoljno davanje krvi nakon vakcinacije najčešća nedoumica građana

U prostorija Crvenog krsta u Nišu, održava se akcija dobrovoljnog davanja krvi. Krv mogu dati punoletni građani od 18 do 65 godina, koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Građani koji su primili Sinofarm, Fajzerovu ili Moderna vakcinu krv mogu dati odmah, dok oni koji su primili Sputnjik V ili AstaZeneku, moraju sačekati 14 dana.

U prostorijama Crvenog krsta zateksli smo dobrovoljnog davaoca koji je krv danas dao po 40. jubilarni put. “Prvi put sam dao krv kada sam bio u vojsci i to se do danas nije pomenilo. Krv dajem da bih pomogao svima kojima je potrebno,” ističe Darko Milojević.

Sanja Stojanović sekretar Crvenog krsta Niš upitila objašnjava da sugrađani u nedoumici da li nakon prijema vakcine mogu da daju krv. “Nakon kineske, Sinofarm vakcine, Fajzerove ili Moderne onaj ko ih je primi može dati krv odmah, dok oni koji su primili rusku Sputnjik V ili AstraZeneka, moraju da sačekaju 14 dana.

Stojanović ističe da je važno motivisati pre svega mlade ljude da postanu dobrovoljni davaoci krvi. “Onaj ko prvi put da krv na dalje bude motivisan i postane redovni dobrovoljni davaoc”, ističe. Međutim, najteže je dopreti upravo do mladih koje muče mnoge dileme. Jedna od dilema sa kojom se najčešće suočavaju je da li mogu da daju krv i šta ako budu trenutno odbijeni?

Sagovornica objašnjava da to ne treba da im bude destimulacija jer se čak i višegodišnjim davaocima ponekad dogodi da ne mogu da daju krv. Razlozi mogu biti različiti od toga da im je trenutno nizak krvni pritisak, jer možda nisu doručkovali, do toga da im je trenutno visok nivo hemoglobina. Napominje da je to samo trenutno i da svi oni koji žele da postanu dobrovoljni davaoci ne treba da se boje.

Ona je kazala da oni koji žele da postanu davaoci, ali iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti, mogu da pomognu na drugi način tako što će motivisati ljude u svojoj okolini. Pozvala je sve građane da se odazovu humanom apelu i odvoje pet minuta svog vremena. Jer, kako je kazala njihovih pet minuta su možda nekome ceo život.

Građani koji žele da daju krv to mogu da učine već danas u prostorijama Crvenog krsta u Nišu (Obrenovićeva 39) do 14h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jace Everett
Za 2 minuta

Bad Things

Jace Everett
Stevie Wonder Ft. Ariana Grande
Za 5 minuta

Faith

Stevie Wonder Ft. Ariana Grande
Sananda Maitreya
Za 8 minuta

Blanket on the Ground

Sananda Maitreya
Incognito
Za 11 minut

Pieces of Dreams

Incognito
Cameo
Za 14 minuta

Single Life

Cameo

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend