Društvo

Dok se u Beogradu grade mostovi, u Nišu se ruše – zaključili žitelji Donje Vrežine na protestu

Zbunjeni oprečnim izjava nadležnih i zabirinuti za sudbinu mosta koji ih kako kažu spaja ne samo sa drugom obalom, već i ostatkom grada, žitelji Donje Vrežine ponovo su se okupili na protestu. Sa protesta su poručili da neće dozvoliti rušenje postojećeg mosta, sve dok se u blizini ne sagradi novi. Naredno okupljanje zakazali su za polovinu maja, a do tada će se kako kažu obratiti donosicima odluka na višim funcijama.

Sudbina Vrežinskog mosta godina je neizvesna, a oprečne izjave prve žene grada, koje su se poslednjim meseci često mogle čuti, ali i pročitati u medijima, zbunile su žitelje ovog dela grada, ali im ulile i dozu nepoverenja.

U ovom trenutku niko, kažu okupljeni građani, ne  može sa sigurnošću da trvdi šta će biti sa mostom, jer su i sami čelnici lokalne vlasti mnogo puta menjali iskaze.

„Ako se most sruši bićemo odsečeni od drugog dela grada. Nema komunikacije. Nećemo moći ni u pravcu Duvaništa, ni prema Brzom Brodu, nećemo moći ni do crkve koja nam je tu na sto pedest metara, nećemo moći nigde“, kaže jedan sugrađanin.

Dodaje da ssu prinuđeni da se bore za most, jer nisu sigurni, hoće li biti izgrađen novi, ukoliko se stari sruši .  „Eto dok se Beogradu  mostovi grade, u Nišu se ruše. Samo pričaju da će da ruše, ali ne i da će da grade“, zaključuje sagovornik.

Još jedna sugrađanka koja je bila na protestu dodaje da postoji i drugi put do grada, ali mnogo duži, a pre svega rizičniji. „Nišavska ulica, koja nam je alternativa jako je nebezbedna, nema trotoara, a frekvekcija saobraćaja je velika, što je jedan od razloga da zašto nam treba most, ali mi smo čuli razne izjave i ne znamo šta će biti s mostom“, navodi sagovornica.

Slaviša Dinić, odbornik u Opštini Pantelej i predsednik Gradskog odbora stranke „Zajedno za Srbiju“, koji je i organizovao protestni skup, jer kako kaže ima moralnu obavezu prema građanima čije interese zastupa, smatra da je srž problema dugogodišnja nebriga i neodržavanje mosta.

„Ovo je dugogodišnji problem jer je početkom marta 2019. most zatovoren za saobraćaj, tome je prethodila nebriga i neodržavanje, prvo od 2015. godine kada je godinu dana ispod mosta stajao nanos i potkopavao stubove,  što se ponovoilo tri godine kasnije“, ističe Dinić i dodaje da je jedan od zahteva da se očiste nanosi smeća i šiblja.

Dodaje da zapuštena obala Nišave dovodi do još jednog u nizu problema, koji može ugroziti i vodosnabdevanje. „Ovde naniže pedesetak metara  je i vodozahvat Medijana odakle pijemo vodu i on je ugrožen ovakvim visokim vodostajem reke Nišave i neuređenom obalom“, navodi Dinić.

Kako gradske vlasti, sem konfuznih rešenja, smatra Dinić ne nude nikakva konkretna rešenja iako je Niš univerzitetski grad i ima školovane kadrove, ali ih ipak ne pita za mišljenje, prinuđeni su da se obrate višim instancama, a počeće od predsednika države.

„Dogovorili smo sa Udruženjima građana, jer je ovo pre svega građanski protest, da se obratimo svim nadležnim institucijama, a počećemo od vrha dakle od predsednika države, Vlade, Ministarstva građevinarstva, a nećemo preskočiti ni našu lokalnu samoupravu“, poručuje Dinić.

Iz „Srbija voda“ nedavno su kazali da most nema prethodno izdata vodna akta i nema adekvatnu propusnu moć, te rekonstrukcija nije moguća. Sa druge strane nadležni su građane uveravali da će biti izgrađen novi most, ali o rokovima nisu govorili.

Podsetimo, građani su  jednom već protestovali decembra prošle godine, ali sem promena iskaza gradonačenice, konkretne promene nisu usledile.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Dolly Parton
Za 5 minuta

Downtown

Dolly Parton
Kid Rock
Za 8 minuta

All Summer Long

Kid Rock
Wallflowers
Za 12 minuta

Heroes

Wallflowers
Craig Mclachlan
Za 16 minuta

Check 12

Craig Mclachlan
Bo Diddley
Za 19 minuta

Infatuation

Bo Diddley

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend