Društvo Kultura

Država nastavlja sa udarima na nezavisne medije

City SMART radio je 2017. godine pred Upravnim sudom pokrenuo tužbu i dobio spor protiv grada Niša, da bi skrenuo pažnju na velike nepravilnosti i malverzacije koje prate proces raspodele novca iz gradskog budžeta na medijskom konkursu. Tri godine kasnije, Vrhovni kasacioni sud obara ovu presudu i vraća predmet Upravnom sudu na ponovno razmatranje. Konačno, ovih dana stiže nova presuda kojom se poništava prvobitno rešenje Upravnog suda i donosi novo, po kome Upravni sud diskredituje samog sebe, negirajući ono što je prethodno presudio.

City SMART radio već nekoliko godina ukazuje na ogromne zloupotrebe koje prate gradski konkurs za projektno finasiranje medija u Nišu. Od toga da svake godine u komisiji za ocenu projekata sede gotovo isti članovi, preko osivanja fantomskih produkcija na dan raspisivanja konkursa, do dodeljivanja sredstva nepostojećim medijima. Posledica ovakvog algoritma je raspodela ogromnog dela kolača medijima bliskim vlasti, dok se nezavisnim medijima ne ostavlja ništa, ili tek po koja mrvica da bi držali jezik za zubima.

U presudi, koju je Upravni sud doneo povodom tužbe podnete 2017. godine, navodi se da se poništava Rešenje Gradske uprave Grada Niša, zbog povrede Zakona o upravnom postupku, kao i povrede Zakona o javnom informisanju i medijima. Osporeno Rešenje ne sadrži razloge koji su bili ključni prilikom ocenjivanja svakog pojedinačnog projekta, odnosno iz kojih bi se jasno moglo zaključiti zašto su pojedini projekti podržani, a drugi odbijeni. Upravni sud je tada naložio Gradskoj upravi da vrati predmet na ponovno odlučivanje, odnosno da ponovi procec ocenjivanja projekata i raspodele seredstava medijima.

Ostaje nejasno zašto je Vrhovni kasacioni sud vratio predmet na ponovno odlučivanje Upravnom sudu u Nišu, a još manje jasno zašto je ovaj sud, čijim većem je predsedavao isti sudija, doneo odluku kojom je diskreditovao samog sebe. Advokatica Jelena Nešović, koja je zastupala City Smart radio u ovom postupku, smatra da je odluka donešena pod pritiskom sa vrha države: “Mislim da je očigledno da je Upravni sud u Nišu na ponovnom odlučivanju presudio onako kako mu je rečeno, uprkos tome da je na osnovu priloženih dokaza potpuno jasno da je Grad Niš, osporenim Rešenjem povredio Zakon o upravnom postupku, kao i Zakon o informisanju i medijima”.

Da podsetimo,  Gradska uprava grada Niša iz budžeta izdvaja ogromna sredstva za medije, koja su višestruko veća od sredstava koje izdvajaju drugi gradovi, pa i samo Ministarstvo za kulturu i informisanje. Ovo nedvosmisleno otvara mogućnosti za velike zloupotrebe koje prate koruptivne radnje, a pogotovo kada se ima u vidu da ogroman deo opredeljenog novca završi na računima prorežimskih medija.

Na kraju, u jednoj opštoj  nepovoljnoj društvenoj klimi, gde svi koji se usude na kritičku reč bivaju targtirani za nepoželjne, država očigledno i na ovaj način, nastavlja svoju misiju stvaranja medijske slike koja će imati samo jednu jedinu boju i jedan ton.

Dragan Kocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 14 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend