Društvo

Država nema novac za lečenje malog Gavrila?

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije uplatilo obećani novac za lečenje Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, saopštila je porodica dečaka. Naime 24. maja javnost je obradovala vest da će država pomoći u lečenju mališana i uplatiti 370.000 evra, ali novac do dana današnjeg nije legao na njihov račun.

“Dužni smo da upoznamo javnost sa ovom činjenicom. Poslednjih dana nisu se udostojili ni nama ni Upravi bolnice Betešda da odgovore na pozive i na mejlove. Bogu hvala mi smo na fondaciji “Budi human” pre pet dana sakupili 100% sredstava i bez vođenja kampanje, navodi se na Fejsbuk stranici Za Gavrilovu pobedu.

Gavrilova životna borba ujedninila je čitavu Srbiju. Zahvaljući humanim ljudima prikupljeno je 2,13 miliona evra. Prikupljena suma bila je dovoljna da pokrije genskate rapiju zolgensmom, analize pre i posle primanja leka, kao i doziranje steroidima.

Ostale troškove trebalo je da pokrije novac iz državne kase, ali uplata nikada nije legla na račun. Ostatak novca prikupljen iz donacija, a roditelji malog Gavrila naglašavaju da su novac za lečenje dečaka sakupili isključivo građani.

Objašnjavaju da su sa bolnicom Betešda dogovorili da novac od države iskoriste za kupovinu ortopedskih pomagala i mašina koje se preko fondacije “Budi human” ne mogu kupiti u inostranstvu.Roditelji dalje navode da bi od tog novca mogla da se kupe ortopedska pomagala za drugu decu iz Srbije koja su u Betešdu na lečenju.

“Mi ne tražimo da se ovaj novac uplati za Gavrila, ali ako je planiran i ako je rečeno da će ići za lečenje konkretno našeg deteta, trebalo bi da zadrži tu svrhu. U krajnjem slučaju, mogao bi da se prebaci za lečenje druge dece kojima je novac jako potreban, a kojima akcija prikupljanja ide loše”, navodi se u saopštenju.

Gavrilo je  primio terapiju i dobro se oseća. “Očekujemo da će napraviti uz Božju pomoć i adekvatne vežbe jako dobre rezultate. Svim dobrim ljudima u našoj zemlji, regionu i svetu bićemo neizmerno zauvek zahvalni”, napisali su njegovi roditelji.

Apeluju na sve ljude dobre volje da pomognu malom Bošku i pošalju SMS sadržine 1032 na 3030 i pomognu mu da dobije životnu bitku.

Podsetimo u borbu za Gavrilovu životnu bitku uključile su se i Nišlije. Udruženje turističkih vodiča grada Niša organizovalo razgledanje grada, a cena karte je bio SMS za Gavrila ili dobrovoljni prilog.

Tokom Uskršnjih praznika zatvorenici iz Kazneno-popravnog doma u Nišu, sakupljali su novac i uspeli da obezbede 300.000 dinara za njegovo lečenje. Njihovim gestom poveli su se i osuđenici iz Kazneno-popravnog zavoda u Ćurpiji, koji su sakupili nešto više od 46.000 dinara.

Pomoć u lečenju dečaka pružile su dve svetske fudbalske zvezde Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi. Sve je počelo kada je Ronaldo  na utakmici Srbija-Portugalija u revoltu bacio svoju kapitensku traku izlazeći sa terena nezadovoljan zbog gola koji nije priznat.

Traku s trave je pokupio jedan od zaposlenih na stadionu “Rajko Mitić” i odlučio da je donira kako bi se pokrenula humanitarna aukcija. Vest o humanitarnoj aukciji širila se vrtglavom brzinom  na društvenim mrežama, a traka je dostigla cenu od 7.500.010 dinara.

Gavrilovu životnu bitku podržali su i drugi sportisti. Stefan Mitrović je dao kopačke i dres sa čuvenog meča na Marakani, Aleksandar Mitrović dres Srbije, reprezentativac Dušan Tadić lični dres koji je nosio na utakmici holandskog prvenstva, a   fudbaler Milana Zlatan Ibrahimović, potpisan dres.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 12 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 5 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 1 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend