Društvo

Eko Gerila predlaže postavljanje ograde oko spomen-parka Bubanj

Udruženje "Eko gerila" predlaže ograđivanje kompleksa Bubanj, u cilju očuvanja i zaštite spomen-parka. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da će razmotriti predlog, ali da u ovoj godini nije planirano postavljanje ograda niti video nadzora na Bubnju, što ne znači da se to neće desiti u budućnosti.

„Svedoci smo da se iz godine u godinu skrnavi Spomen-park Bubanj, da malo – malo pa čitamo neprijatne vesti o dešavanjima na tom prostoru, da se redovno stvaraju divlje deponije kojiih je sve više i pored redovnog održavanja JKP „Medijana“ i učestalih akcija raznih udruženja i grupa građana, da se nelegalno seče šuma koja okružuje Spomen-park….“, kažu iz Eko gerile.

Dodaju da to sve za  sobom stalne restauracije, rekonstrukcije i ponovna uređenja kompleksa, što iziskuje odvajanje finansijskih sredstava iz Budžeta, a na štetu svih građana Niša. S toga predlažu  opasivanje čitavog kompleksa ogradom sa kapijama na ulazu koje bi se zatvarale u večernjim satima i otvarale ujutru kao što je to slučaj u mnogim evropskim gradovima.

„Ovakvo rešenje bi bilo erfikasnije od rampe, koje ne bi sprečile upade vandalai. Tačno je da bi to značilo veće izdvajanje sredstava ovoga puta, ali smatramo da bi na duže staze bilo isplativije. Kapije bi mogle da se zatvaraju u letnjem periodu u 21:00, a otvaraju u 7:00, dok bi se u zimskom periodu zatvarale ranije, mi predlažemo u 18:00, a otvarale u 8:00“, navode iz Udruženja.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski kaže da će predlog biti razmotren, ali da u ovoj godini Budžetom nije planirano postavljanje ograda niti video nadzora u spomen parku Bubanj.

„Mi ćemo sa gradskim urbanistom razmotriti predlog i videti šta može da se uradi po tom pitanju. Predvideli smo značajna sredstva za održavanje parka Bubanj. Ono što takođe planiramo je sečenje rastinja koje je dotrajalo, a što se podrazumeva pod održavanjem“, kaže Sotirovski i dodaje da to ne znači da se nešto takvo u budućnosti neće desiti.

Podsetimo marta meseca prošle godine oštećen je spomenik  streljanim rodoljubima na Bubnju, kada su vandali polomili zvezdu petokraku koja se nalazila na vrhu spomen-piramide.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elle King
Za 2 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 5 minuta

You

Marvin Gaye
Red Hot Chili Peppers
Za 7 minuta

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers
Faith No More
Za 11 minut

Edge of the World

Faith No More
Toploader
Za 15 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend