Društvo

“Eko lim” predstavlja Srbiju u Evropi

Foto : Dostignuća mladih
Mladi niški preduzetnici iz "Eko lima" osvojili su treće mesto na takmičenju održanom u periodu od 2. do 4. juna u organizaciji Dostignuća Mladih i predstavljaće Srbiju na Evropskom finalu od 29. juna do 15. jula.

Učenička kompanija “Eko lim” iz gimanazije Bora Stanković u Nišu koja je posebno privukla pažnju na takmičenjima izumom solarnih kolektora od limenki, osvojila je treće mesto na takmičenju u kome je učestvovalo preko 250 učenika iz 19 gradova iz svih delova naše žemlje. Oni će zajedno sa svojim drugarima iz Kruševca i Kragujevca nastaviti takmičenje na kome će učestvovati učenici iz 40 zemalja Evrope.

Prvo mesto osvojila je učenička kompanija Nature Supreme iz Gimanzije u Kruševcu koja je osmislila inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi. Dizajnirali su “Drop” – spravicu koja se implementira u stablo s ciljem ekstrakcije vode iz drveta. Drugo mesto osvojili su učenici iz učeničke kompanije Edu Games iz Prve kragujevačke gimnazije koja se bavi kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja. Ovi mladi kreativci zalažu se za unapređenje obrazovnog sistema uvođenjem virtuelnih sadržaja u učionicu zbog čega razvijaju i edukativne video materijale za nastavnike.

“Sjajna vest je da će sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobiti mogućnost da se bore za pobedu u okviru Public Award nagrade koju dodeljuje glas javnosti, tako da ćemo naše talentovani srednjoškolce moći da podržimo i onlajn glasanjem i obezbedimo im pobedu”, saopštili su organizatori.

Za više informacija o dodeli, pratite Dostignuća Mladih u Srbiji na društvenim mrežama – Fejsbuk i Instagram i ostanite obavešteni o preduzetničkim idejama mladih iz cele Srbije. Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 15 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Takmičenje je održano uz podršku parntera: USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup – realizovala je nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jovanotti
Za 3 minuta

Muoviti Muoviti

Jovanotti
Prince
Za 7 minuta

I Wanna Be Your Lover

Prince
Vaya Con Dios
Za 10 minuta

Forever Blue

Vaya Con Dios
Whitney Houston
Za 14 minuta

Didn't We Almost Have it All

Whitney Houston
Alessia Cara
Za 19 minuta

Here

Alessia Cara

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend