Društvo Obrazovanje

Ekskurzije mlađih osnovaca koštaju po nekoliko desetina hiljada dinara

Ekskurzije su za decu radost, za škole obaveza, a za roditelje još jedna stavka na platnom spisku. I pored toga što se škole opredeljuju za finansijski najpovoljnije aranžmane, ekskurzije svejedno koštaju nekoliko desetina hiljada dinara. Roditelji cele školske godine isplaćuju dug, a to se ponavlja iz godine u godinu.

Pojedine škole već su realizovale ekskurzije, dok druge čekaju lepše vreme. Učenici Osnovne škole „Kralj Petar I” išli su na jednodnevne izlete u oktobru. Učenici drugog razreda posetili su Radovanjski lug, a učenici trećeg razreda Manasiju, Ravanicu i Resavsku pećinu. To je ukupno koštalo 1.323.750 dinara, ali iz škole nisu mogli da kažu cenu po učeniku.

Među školama koje čekaju lepše vreme je Osnovna škola „Car Konstantin”. Učenicima trećeg razreda ponuđeno je da posete hotel „Lepenski Vir” u Gornjem Milanovcu od 24. do 29. jula po ceni od 329 evra, saznajemo od jednog roditelja. Cena obuhvata pun pansion, osiguranje, lekarski nadzor i aktivnosti sa profesionalnim animatorima.

Kopaonik i Sokobanja popularne destinacije za ekskurzije

Osnovna škola „Radoje Domanović”, ekskurzije planirala za april i maj, ukoliko bude dovoljno prijavljenih učenika. Njihovi učenici drugog i trećeg razreda posetiće Kopaonik – Brzeće i Despotovac, a izabrali su finansijski najjeftiniju ponudu. Učenici Osnovne škole „Miroslav Antić” takođe će posetiti Kopaonik i hotel „Srebrna lisica”, a cena po učeniku sa dnevnicama iznosi 29.250 dinara.

Osnovna škola „Sveti Sava” učenike drugog i trećeg razred vodi u Sokobanju, što po osobi košta 37.800 dinara. Ukupna cena je 13.659.967 dinara bez pdv-a, dok je cena sa pdv-om 16.225.300 dinara. Drugih ponuda nije bilo, što pokazuju dokumenta sa Portala javnih nabavki.

I učenici prvog razreda Osnovne škole „Dušan Radović” posetiće Sokobanju, što ih po osobi košta 39.600 dinara. Isto toliko košta i ekskurzija učenika drugog i trećeg razreda. Drugi razred posetiće hotel „Junior” na Kopaoniku, a treći razred ide na istu lokaciju, ali u hotel „Srebrna lisica”. Za tu cenu učenici dobijaju šest noći u hotelu i pun pansion. Kriterijum za odabir je i u ovoj školi bila najpovoljnija cena, što pokazuju dokumenta sa Portala javnih nabavki. Ipak, najpovoljnija cena ukupno iznosi 15.401.933 dinara bez pdv-a i 18.171.900 dinara sa pdv-om.

Roditelji imaju mogućnost da dug isplate u toku trajanja školske godine, odnosno u devet mesečnih rata. Jedna majka kaže da će njeno dete ići na ekskurziju uprkos tome koliko ekskurzija košta. „Ponuda jeste malo skuplja, ali mislim da program koji pružaju ispunjava zahteve dece”, navodi ona.

Pitanje o realizaciji rekreativne nastave upućeno je i drugim školama i pojedinim turističkim agencijama u Nišu, ali smo ostali bez odgovora.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Frazey Ford
Za 2 minuta

September Fields

Frazey Ford
Al Green
Za 5 minuta

The Letter

Al Green
Colbie Caillat
Za 7 minuta

Bubbly

Colbie Caillat
David Mcwilliams
Za 11 minut

Days of Pearly Spencer

David Mcwilliams
Florence And The Machine
Za 13 minuta

Spectrum (Calvin Harris Rmx)

Florence And The Machine

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend