Društvo

Energetska sanacija u zgradama i kućama preko javnih poziva

Foto: Pixabay
Grad Niš raspisao je dva javna poziva putem kojih se sufinansira energetska sanacija. Prvi poziv odnosi se na porodične kuće i stanove na teritoriji Niša, dok se drugi odnosi na stambene i stambeno-poslovne zgrade koje su priključene na sistem daljinskog grejanja. Prvi poziv otvoren je do kraja decembra, a drugi do sredine januara.

Na javni poziv za energetsku sanaciju u porodičnim kućama i stanovima mogu se prijaviti vlasnici, suvlasnici i korisnici porodičnih kuća i stanova, koji žive na adresi objekta za koji se podnosi prijava. Neophodno je da oni imaju dokaz o legalnosti objekta i prijavljenu imovinu na teritoriji Niša. Takođe, kandidati ne smeju imati dugovanja za porez na imovinu. Kandidati se mogu odazvati na poziv ukoliko žele da zamene spoljne prozore i vrata, postave termičku izolaciju spoljnih zidova ili podova, postave termičke izolacije ispod krova, zamene postojeći grejač prostora kotlom na gas ili biomasu, ugrade toplotne pumpe, zamene postojeće ili ugrade nove cevne mreže ili ugrade solarni panel. Javni poziv je otvoren od 1. decembra do utroška sredstva, ali ne duže od 31. decembra.

Na javni poziv za izbor stambenih zajednica koje su priključene na sistem daljinskog grejanja mogu učestvovati stambene zajednice koje ispunjavaju propisane uslove. Objekti stambenih zajednica moraju imati upotrebnu dozvolu, a objekat mora biti upisan u katastar nepokretnosti. Stambena zajednica treba da je upisana u odgovarajući registar, a objekti priključeni na sistem daljinskog grejanja. Odluku o učešću na javnom pozivu donosi skupština svake stambene zajednice većinom od najmanje dve trećine ukupnog broja glasova. Neophodno je da je na sistem daljinskog grejanja priključeno minimum 70% ukupnog broja stanova i lokala. Minimalan broj prijavljenih stanara za svaku stambenu zajednicu je tri, a objekat ne sme biti pod zaštitom spomenika kulture. Prijave se mogu podnositi 45 dana od 1. decembra, kada je poziv objavljen.

Konkursna dokumentacija može se preuzeti na stranici Grada Niša, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj ili šalterima Jedinstvenog upravog mesta Grada Niša. Više informacija o javnim pozivima dostupno je na internet stranici Grada Niša.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jp Cooper
Za 0 minuta

Shes on My Mind

Jp Cooper
Paul Simon
Za 3 minuta

Graceland

Paul Simon
Michael Bolton
Za 7 minuta

Time, Love & Tenderness

Michael Bolton
Rod Stewart
Za 11 minut

Human

Rod Stewart
Arctic Monkeys
Za 14 minuta

Do I Wanna Know

Arctic Monkeys

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend