Društvo KoronarNI program

Epidemija nas je naterala da preispitamo sebe

foto: City Smart radio
U godini za nama manjkalo je slobode, i to najviše one prostorne. Bili smo uskraćeni ne samo za putovanja, nego i za izlaženje iz svojih domova. Teško je palo svima, ali možda najteže starijim sugrađanima koji su kao najrizičnija grupa bili “zatočeni“ kod kuće.  Gost Koronarnog programa bio je Hadži Ivan Redi, poznati niški arhitekta, veliki humanitarac i tvorac humanitarnog Svetosavskog bala koji je podelio svoje iskustvo.

Verovatno ste se nekada zapitali koliko zaista poznajete sebe, ili još češće koliko poznajete osobu sa kojom ste dugo zajedno. Vreme za nama je, ako ništa drugo,  pomoglo da bolje upoznamo sebe i druge.

,, Bili smo upućeni jedni na druge i pitao sam se šta se događa sa nama kad smo tako zajedno. Prvo  sam imao strah hoćemo li moći da budemo tako dugo jedno pored drugog dok jednog dana ne počnemo da se svađamo. Vesna i ja smo izgradili jedan sistem i sve što ne valja mi rešavamo razgovorom“, kaže naš sagovornik Hadži Redi koji dodaje da ne postoji brak bez neslaganja ali da je poštovanje najbitnije.

,,Nas dvoje kada nekome čestitamo brak mi kažemo da ne želimo brak bez problema. Mi vam želimo mnogo razumevanja i mnogo mudrosti da to rešite. Brak bez problema ne postoji, ali mudrost u čoveku da reši problem koji mu se javlja postoji.“

Vreme provedeno u domu iskoristio je da upozna sebe i suprugu ponovo posle 50 godina braka, ali i da nauči nešto novo. Stan je ubrzo postao mesto za ples i rekreaciju.

,,Uklonili smo tepih, napravili sobu za ples i plesali uz muziku šesdesetih i sedamdesetih. Trčali smo nekoliko puta  kroz prostorije i tako rešavali nedostajuće kretanje.“

U jednom trenutku starijim sugrađanim bilo je dozvoljeno da izlaze napolje samo u jutarnjim časovima. Pred zoru su već bili na nogama i na putu da obave svoju kupovinu.

,,Mi smo u 4 ujutru išli u Lidl da kupujemo. Neverovatna scena…Sa smehom smo doživeli kupovinu po mraku kada se jedva naziralo svetlo.“

Mladi su prema njegovom mišljenju bili najveće “otkriće“, jer su pomagali starijima i pružali podršku.

,,Taj osećaj da ti neko ukazuje pažnju ničim izazvan jer oseća potrebu, je predivan osećaj.“

Korona je, ističe, ojačala solidarnost ali i građansku poslušnost, pa sve više ljudi nosi masku, a redovi ispred prodavnica nisu kao nekada.

Rođenje unuke, proslave rođendana dragih članova, porodica Redi je proslavljala preko raznih aplikacija, pa je sve bilo tu osim fizičkog kontakta.

,,Povezali smo ceo svet u jednu scenu. Moja ćerka Marija je puštala muziku i svi smo igrali.“

Utehu je, kako kaže, nalazio u saznanju da će sve proći. Male stvari koje život znače učinile su da vreme prođe bezbolnije.

,,Male stvari su najbitnje. Život je jedan ogroman mozaik, napravljen od malih kockica, a najlepši mozaici su napravljeni od sitnih kockica“,  zaključuje Redi koji na svom fejsbuk profilu svakodnevno objavljuje „Moje lepo za danas“, i na taj način deli sa prijateljima šta ga je tog dana najviše inspirisalo.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 53 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 45 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend