Društvo

EU karavan kroz Evropu u utorak u Nišu

EU Info kutak
Dan Evrope se već tradicionalno održava svakog 9. maja pa Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuje niz događaja širom zemlje. Građani Niša će u utorak 11. maja moći da posete EU karavan i da sa Trga kralja Milana virtuelno otputuju u omiljeni grad.

Kako bi promovisali vrednosti na kojima je, kako kažu, zasnovana Evropska unija, Delegacija EU i niški EU info kutak, dovešće EU karavan stiže u utorak, 11. maja na Trgu kralja Milana.

Iz organizacije najavljuju šareonliki sadržaj, od izložba, video priča i drugih postavki. Biće predstavljena umetnička instalacija studenata Fakulteta umetnosti u Nišu – jedna od tri najbolje ideje u Srbiji na konkursu „Evropa je ovde“ koji je realizovala Delegacija EU, kao i 3D slika u izradi mladih umetnika iz udruženja ARTEF -a.

Najavljena je izložba „Rastemo zajedno“ sa lokalnim partnerima EU info kutka, na kojoj su prikazani rezultati njihovih EU projekata i značaj saradnje i međusobne povezanosti. Punktovi za fotografisanje, štampanje majica i cegera.

Za večernji termin planirano je 3D mapiranje Tvrđave, gde će od 21 sat kroz video formu biti prikazano partnerstvo Srbije i EU, solidarnost i podrška.

Širom Evrope, 9. maj se obeležava kao rođendan Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije i ovaj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija – zona mira, bezbednosti i prosperiteta kakvu Evropa do tada nije videla.

Iz organizacije pozivaju Nišlije i Nišlijke da dođu i kroz karavan upoznaju neke vrednosti za koje se zalaže Evropa.

“Da je Srbija deo Evrope potvrđuje i ova kampanja koja ukazuje na to da ona nije samo fizički i geografski njen deo već pre svega kulturološki, vrednosno, po tradiciji i istoriji. Bogatstvo je u različitostima koje nas spajaju”, poručili su organizatori događaja.

Marija Jevremčević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Niš je moćan grad. Još kada bi malo poradili na marketingu onda bi svima bilo bolje. Turističke ture na lokalitete oko Niša su sve popularnije. Čak i iz Beograd ljudi se neretko za kratke izlete, vikend ture i to što je zanimljivo uz najam autorentdoo i još kad bi se dodatno promovisalo bilo bi sjajno.

Trenutno na radiju

Dope Lemon
Za 2 minuta

Rose Pink Cadillac

Dope Lemon
Jungle
Za 6 minuta

Talk About it

Jungle
Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Za 9 minuta

Wherever You Go

Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 12 minuta

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa
Mando Diao
Za 17 minuta

Money

Mando Diao

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend