Društvo Zdravlje

Evropska unija predložila uvođenje “kovid sertifikata”

Image by Thanks for your Like • donations welcome from Pixabay
U Briselu je danas zvanično Evropka komisija predložila uvođenje digitalnog zelenog sertifikata ili "kovid pasoša". Pasoš bi trebalo da služi kao potvrda o vakcinaciji, a građanima će omogućiti da putuju uz manje ograničenja unutar EU. Kako navode iz Evropske komisije sve države članice biće u obavezi da priznaju sertifikate koji će se dodeljivati osobama koje su primile vakcine odobrene u EU. Pojedinačne države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine.

Sa ciljem da se olakšaju putovanja po zemljama Evrope,  sve dok  pandemija traje, predstavnici Evropske komisije predložili su uvođenje kovid pasoša. Sertifikat će, prema ovom predlogu, dobiti građani EU, a biće otvoren i za građane Lihtenštajna, Švajcarske i Norveške, kao i državljane drugih država koji imaju prebivalište u EU i pravo da putuju u druge države članice.

Prema rečima predsednice Ursule fon der Lajen, funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od kovida-19 i ima antitela.

Ipak, ima onih koji u uvođenju ovakvih sertifikata vide samo diskriminaciju prema onima koji se nisu vakcinisali. Iz tog razloga je predloženo da se pored pasoša može priložiti  negativan rezultat testa ili potvrda da je osoba preležala COVID-19.  Prema najavama,  biće dostupan besplatno, u digitalnom ili papirnom formatu.

kovid potvrda

Kako je istakla Evropska komisija, digitalni sertifikati neće biti preduslov za slobodno kretanje.

Naglašavaju da digitalni zeleni sertifikat ima za cilj da olakša slobodno kretanje unutar EU i ublažavanje trenutnih ograničenja, a ne da ograniči prava na slobodno kretanje i pravo na putovanja.

“Provera sertifikata ne može kao takva opravdati privremeno ponovno uvođenje granične kontrole na unutrašnjim granicama, a takve kontrole nisu neophodne da bi države članice primenile digitalni zeleni sertifikat. Kao što je pokazalo iskustvo prvih meseci pandemije, nekoordinisano i ishitreno ponovno uvođenje kontrola na unutrašnjim granicama ne zaustavlja virus, već uzrokuje društvene i ekonomske poremećaje, koje smo odgovorni da izbegnemo u najvećoj mogućoj meri. Takve kontrole moraju ostati krajnja mera, u skladu sa zakonom EU ” , rekli su iz Evropske komisije.

Na kovid sertifikatu će informacije o putniku biti ograničene. Tu će se naći osnovni podaci i naziv primljene vakcine.

Direktor Jute Aleksandar Senčić je gostujući u emisiji “Uranak” na televiziji K1 rekao da će državljani Srbije moći da putuju u zemlje EU i sa negativnim PCR testom i serološkim testom da poseduju antitela, pa ne treba da ih brine predlog Evropske komisije da kovid pasoši važe samo za vakcinisane  onim vakcinama koje je  Evropska agencija za lekove odobrila, podsećajući da tu još ne spadaju ni kineska ni ruska.

Prema njegovim predviđanjima, Grčka bi trebalo da prihvati sertifikat bez obzira o kojoj se vakcini radi, a to bi trebalo da se potvrdi uskoro, posetom grčkog ministra.

,, Vrlo brzo očekujemo da grčki ministar turizma dođe u posetu Srbiji i tada ćemo imati zvaničnu potvrdu. Nadam se da će tada biti potpisan protokol između Srbije i Grčke o protoku stanovništva”, rekao je Seničić.

Za sada građani Srbije mogu bez problema da putuju u BiH, Severnu Makedoniju, Crna Gora i Albaniju.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 40 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend