Društvo

Festival posvećen kralju romske muzike “Me sem Šaban”

"Me sem Šaban", festival posvećen kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, biće održan u nedelju 20. juna ispred Niškog kulturnog centra.

Još jedan od mnogobrojnih festivala tokom leta je i festival posvećen Šabanu Bajramovću. Manifestacija u čast 85 godina od rođenja Šabana Bajramovića “Me sem Šaban” ove godine biće održana četvrti put na platou ispred Niškog kulturnog centra 20. juna, sa početkom u 18 časova.

Najavljen je bogat muzički program, pa već od 19:30 nastupa trubački orkestar Feata Nebojše Sejdića, nakon čega je najavljen nastup glumačkog para Miroljuba Nedovića Rikija i Ivane Nedović, posle njih je u planu nastup Crnih Mambi koje će svirati nešto posle ponoći.

Nedavno je Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata FROS obeležila i 8. jun, kada je trinaesta po redu godišnjica smrti pevača i to na humanitaran način, tako što uz pomoć organizacija “Anđeli čuvari” i “Operimo ruke – otvorimo srce” poklonili niškoj deci iz pet opština aparate za dezinfeskciju ruku, učila, igračke, garderobu.

I predsednik Gradske opštine Palilula pozvao je sugrađane i sugrađanke Niša da posete manifestaciju Me sem Šaban.

“”Palilulsko leto” biće ulepšano nastupom “Crnih mambi” i Neše Saite na terasi NKC-a u nedelju 20. juna sa početkom u 19 časova. Veče posvećeno Šabanu”, saopštio je Bratislav Vučković.

Održavanje manifestacije Me sem Šaban pomogla je i GO Crveni Krst, a generalni pokrovitelj je GO Palilula.

Me sem Šaban (Ja sam Šaban) održana je prvi put na desetogodišnjicu od smrti kralja romske muzike, a ove godine je taj dan bio posvećen najmlađima.

Šaban je rođen u niškoj mahali, a muzikom je počeo da se bavi na Golom otoku gde je izdržavao kaznu zbog bekstva iz vojske. Bio je omiljeni pevač Indire Gandi i, po strogim kriterijuma magazina „Tajm“, jedan od deset najboljih džez i bluz pevača na svetu.

Pesma  Đelem, đelem koju je napisao 1964. godine ga je toliko proslavila da se zbog nje zove  ,, kraljem romske pesme“. Napisao je i komponovao oko 700 pesama, na dvadesetak albuma i pedesetak singlova. Više od 20 godina predvodio je sastav „Crne mambe“.  Preminuo je 8. juna 2003. godine.

Spomenik Šabanu Bajramoviću, vajara Vlade Ašanina, otkriven je 12. avgusta 2010. godine, na dan početka 27. „Nišvila“, a Skupština grada Niša je donela odluku kojom je Južni bulevar u gradskoj opštini Paliluli preimenovan u Bulevar Šabana Bajramovića.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Dire Straits
Za 2 minuta

Six Blade Knife

Dire Straits
Morcheeba
Za 5 minuta

Blindfold

Morcheeba
Santana
Za 9 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana
Simply Red
Za 13 minuta

Turn it Up

Simply Red
Tash Sultana
Za 17 minuta

Greed

Tash Sultana

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend