Društvo

Festival u prirodi „Bolji smo zajedno“ u nedelju u Kampu Fabrike umetnika

Foto: Fabrika umetnika Niš
Povodom obeležavanja Dana Evrope u nedelju, 8. maja od 11 do 15 sati u Brzom Brodu na lokaciji Kampa "Fabrike umetnika“ biće održan Festival u prirodi "Bolji smo zajedno". Toga dana planiran je i završetak oslikavanja i otvaranje Kamp galerije evropskih vrednosti, koja će postati stalna postavka u okviru Kampa Fabrike umetnika tokom letnje sezone.

Tokom čitavog događaja, u periodu   11 do 15 č., mladi umetnici studenti Metropoliten univerziteta, vodiće kreativnu radionicu na kojoj će sa najmlađim posetiocima razvijati veštine crtanja i slikanja. Istovremeno, na prostoru kampa, studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja organizovaće niz aktivnosti poput nadvlačenja konopcem i trke u džakovima.

Ljubitelji umetnosti i kretivci mogu da se priključe likovnoj radionici koju vodi Ana Ranđelović nastavnica likovne kulture u OŠ „Ivan Goran Kovačić“. U umetničkom kutku će biti organizovano ukrašavanjemaski poput onih sa karnevala u Italiji, Španiji i Portugalu, a radioca traje od 11 do 13č.

Kretivce očekuje i radionica izrade magneta od pena papira u okviru koje će učiti zastave evropskih zemalja, ali i brojne radioce koje su pripremili učenici Prehrambeno-hemijske škole od kreativnih do ekoloških.

Mlade ljubitelje sedme umetnosti obradovaće radionica koju vodi filmski reditelj Vladimir Đorđević a koja je namenjena deci uzrasta od 10 do 14 godina. radionca će biti održana na platou „Kampa Fabrike umetnika“ od 11 do 13č.

One koji vole književnost očekuje zanimljivo putovanje kroz evropsku književnost i njene simbole na koje će ih povesti niška pesnikinja Milica Vučković, cilj je otkriti zagonetnu ličnost. Potraga se organizuje u grupama po troje/četvoro dece u periodu od 12 do 14 č.

U isto vreme, volonteri Francuskog instituta će u okviru svog ateljea „Biram francuski“, kroz igru učiti decu uzrasata od 10 do 14 godina osnovne reči i izraze na francuskom jeziku. Pored fransuskog posetioci mogu da nauče i po koju reč španskog a predavač je profesorica Višnja Jovanović. Jezička radionica se održava od 13 do 15 č.

Klimatska naučnica i eko naučna preduzetnica Vesela Tanasković prirediće posetioima jednistveno iskustvo „Guerrilla gardening“/ hajduckog baštovanstva i načina sadnje koje je prilagođeno urbanim životnim prostorima. Radioca traje od 13 do 15 č.

U isto vreme, srednjoškolci i studenti će se moći informisati o značaju i Erasmus projekata u okviru informativnog kutka Erazumus studentske mreže.

Događaj organizuje EU info kutak Niš u saradnji sa Udruženjem „Fabrika umetnika“. Organizatori pozivaju mlade svih uzrasta da posete Festival  kroz radioce steknu nova znanja i veštine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend