Društvo

Fondacija Slavko Ćuruvija istupila iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Image by USA-Reiseblogger from Pixabay
Fondacija Slavko Ćuruvija istupila je iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, zbog toga što, kako navode, nisu osudili klevete i optužbe upućene redakciji Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Nedavno su prorežimski mediji podigli hajku na redakciju KRIK-a, povezujući ih sa krimalnom grupom Velljka Belivuka. Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, odlukom predsednice Vlade Ane Brnabić, kako bi štitila novinare nije osudila taj gest, navode iz fondacije Slavko Ćuruvija.

,, Zapaljivim i opasnim rečnikom, nezavisni i istraživački novinari u Srbiji sistematski su optuživani iz samog vrha vlasti da rade protiv interesa države, da navijaju da pobedi koronavirus, da vode kampanju protiv vakcinacije, da urušavaju sistem i rade u korist stranih službi i „tajkuna“ iz opozicije. U opasnu difamaciju nezavisnih novinara i medija aktivno se uključila i Skupština Srbije, skoro svakodnevnim besprizornim optužbama na račun novinara i svih kritičkih glasova u društvu – bez ikakvih posledica”, obrazlažu iz Fondacije.

U radu te grupe SĆF je učestvovala kao predstavnik Asocijacije onlajn medija (AOM).

Kako navode iz SĆF-a, Vlada Srbije je imala priliku da obustavi hajke koje se iz njenih redova i uz njenu podršku vode protiv redakcija čiji rad nije po volji stranke na vlasti, ali to nije učinjeno.

Ne samo da Radna grupa nije reagovala, već je  zabeležen porast broja pritisaka i pretnji novinarima.

,, Od formiranja Radne grupe, broj pritisaka i pretnji novinarima je u porastu – samo od početka 2021. godine u bazi NUNS-a registrovan je već 21 napad”, ukazuju.

Takođe, smatraju da ni Ministarstvo kulture i informisanja ni Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nisu iskoristili „nijedan od mehanizama koje imaju na raspolaganju da okončaju govor mržnje i verbalni linč u tim medijima“.

Iz navedenih razloga dalji ostanak u Radnoj grupi za bezbednost doživljavaju kao licemeran.

,, Nastavak učešća u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara smatramo licemernim u trenutku u kom naše kolege strahuju za ličnu bezbednost zbog napada – istovremeno nemoćni da te napade čak ni javno osudimo. U takvim uslovima, potpuno je besmisleno očekivati ozbiljnije pomake ka suštinskom unapređenju bezbednosti novinara u Srbiji”, zaključili su.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 34 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend