Društvo

Forum “Zakon o rodnoj ravnopravnosti – 100 dana posle“ u dvorištu City Smart kluba

Treći forum za rodne politike koji organizuje Ženska platforma za razvoj Srbije uz podršku fondacije Friedrich Ebert Srbija biće održan pod nazivom „Zakon o rodnoj ravnopravnosti - 100 dana posle“. Forum će se održati u četvrtak 9. septembra od 12 do 14 časova u dvorištu CITY SMART kluba.

Šta se i da li promenilo nakon usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti 20. maja 2021, razgovaraće predstavnice ženskih aktivističkih organizacija. Ovo je treći ovogodišnji forum za rodne politike pod nazivom „Zakon o rodnoj ravnopravnosti – 100 dana posle“, koji organizuje Ženska platforma za razvoj Srbije. Cilj je da se osvetle važna pitanja koje se odnose na novi zakon i njegovu primenu.

Podsećaju da je Zakon trebalo da otkloni slabosti Zakona o ravnopravnosti polova iz 2009. godina i osigura jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti kao i ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima života.

U obrazloženju aktivnosti za usvajanje novog Zakona navedeno je da se analizom stanja u vezi sa primenom Zakona o ravnopravnosti polova tokom desetogodišnjeg perioda (od 2010. do 2020. godine) može utvrditi da žene i dalje nisu ravnopravne i da su izložene diskriminaciji u svim oblastima javnog i privatnog života, a da su u posebno lošem položaju žene iz osetljivih društvenih grupa.

Skupština Republike Srbije godine usvojila je Zakon o rodnoj ravnopravnosti 20. maja 2021.

“Iako se u skupštinskoj debati nisu pojavili polemički tonovi, a predlog „glatko prošao“, nakon njegovog usvajanja stigle su kritike ženskih organizacija (pre svega pružalaca usluga žrtvama nasilja u porodici) na članove koji uređuju pitanje finansiranja usluga kao i očekivana osporavanja sa desnog političkog spektra”, navode iz ŽPRS.

Navode da je Ustavnom sudu upućena inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona zbog odredbi koje se odnose na obaveznu upotrebe rodno osetljvog jezika u javnoj komunikaciji.

“Nakon što se buka u javnosti utišala, o sudbini zakona se malo govori, a nisu poznati ni „prvi efekti“ njegove primene. Sa namerom sa osvetli važna pitanja koje se odnose na zakon i njegovu primenu, Ženska platforma za razvoj Srbije organizuje treći forum za rodne politike pod nazivom „Zakon o rodnoj ravnopravnosti – 100 dana posle“ , saopštile su predstavnice.

Podsećaju da je rad na novom zakonskom predlogu Zakona o rodnoj ravnopavnosti počeo još 2016. godine i da je od tada više puta zaustavljan i ponovo pokretan, kako zbog kritika organizacija civilnog društva zbog izrazito loših predloga, tako i zbog promena nadležnosti ministarstava (potencijalnih pedlagača zakona).

Konferencija će se održati u Milentijevoj  12a, uz prenos na Zoom platformi i društvenoj mreži Facebook.

Učesnice na forumu će biti prof. dr Neven Petrušić, ŽPRS, Tatjana Nikolić, Centar za devojke, prof. dr Svetlana Tomić, Alfa BK Univerzitet.Forum će moderirati Jelena Petrović, novinarka N1.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 24 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 21 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 17 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 13 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend