Društvo

Gastro-turistička manifestacija “Zalogaj Juga” za praznik rada kod Vrežinskog bazena

Foto: Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš
Tradicionalna, gastro-turistička manifestacija "Zalogaj Juga" održaće se u nedelju 1. maja pored Vrežinskog bazena. Manifestacija je takmičarskog karaktera, a profesionaci će ukrstiti varjače i pokazati kulinarsko umeće u dve discipline: pripremi jela nacionalne kuhinje i kuvanju riblje čorbe u kotliću. Takmičenje počinje u 10 sati.

Na praznik rada, Nišlije, ali i turisti koji će iskoristit praznik da posete naš grad,  imaće priliku da probaju ukuse ovoga kraja i uživaju u delikatesima koji će pripremati najbolji kulinara, a ako im se posreći i da otkriju po koju tajnu velikih majstora.

“Ovogodišnja manifestacija “Zalogaj Juga” održaće se pokraj Vrežinskih bazena. Profesionalci će svoje kulinarsko umeće pokazati u pripremanju jela nacionalne kuhinje i ribljeg kotlića”, priča Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja turističko-ugostitljskih poslenika Niša.

Sagovornica objašnjava da takmičenje u pripremanju jela nacionalne kuhinje počinje u 10 sati,  dok će se kulinari koji pripremaju riblju čorbu takmičiti od 14 sati. Manifestacija je otvorena za posetioce i dobrodošli su svi gumani.

Ančica navodi da je interesvanje majstora kuhinje za ovu manifestaciju kao i uvek veliko, te da sa zada imaju ukupno 40 prijavljenih timova, ali kako kaže biće ih i više, jer se kulinari  rado odazovu manifestaciji po kojoj je ne samo Niš, već i jug poznat. O najboljim jelima odlučivaće stručni žiri, a pobednici će dobiti pehare i medalje.

Manifestacija se održava 11. put za redom i posvećena je Zoranu Mirašević dugogošnjem predsedniku Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koji je preminuo prošle godine. Ostao je upamćen kao organizator i osnivač mnogobrojnih manifestacija, čovek koji je svojim radom promovisao turizam i gastronomiju Niša i juga Srbije.

Za svoj dugogodišnji rad dobio je oko 300 domaćih i međunarodnih priznanja iz ugostiteljstva i turizma. Dobitnik je najvišeg priznanja grada Niša “11 januar”, a među nagradama je i “Zlatno turističko srce” i prestižno priznanje turistički “Oskar”, a dobio ga je kao ličnost godine u ugostiteljtvu i turizmu Jugoistočne Srbije.

Manifestaciju  organizuje Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika Niša sa Udruženjem “Nišava naša reka”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 12 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 5 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 1 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend