Društvo

Gastro-turistički festival u Nišu okuplja kulinare iz jedanaest zemalja

Foto: Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš
Gurmani, ali i svi oni koji žele da okušaju specijalitete različitih kuhinja mogu da posete Gastro-turistički festival koji će se održati u petak i subotu 1. u 2. jula na keju kod Oficirskog doma. Svečano otvaranje festivala zakazano je za petak od 18 sati, a pored degustacije u raznim specijalitetima posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Festival je takmičarskog karaktera te će varljače ukrstiti iskusni kulinari iz čak jedanaest zemalja. Oni će svoje kulinarsko umeće pokazati u osam različitih disciplina, a sudije će odlučiti o pobedinicima, a među kojima je i renomirani kuvar Stevo Karapandža.

Oko 400 takmičara pokazaće umeće u pripremi jela moderne  kuhinje, jela od mesa i ribe, pice i paste, restoranskog dezerta u boksu, nacionalnoj kuhinji, kao i kuvanju riblje čorbe u kotliću roštilju i kuvanju jela nacionalne kuhinje u kotliću i roštilja.

“Poseban akcenat stavljamo na Gastro pijacu gde smo prednost dali malim poljoprivrednim gazdinstvima i ženama koje se bave domaćom radinošću kako bi izložili sve ono što predstvalja Srbiju, a to su domaći ajvari, džemovi, slatka, sokovi, likeri rakije i rukotvorine”, ističe Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Kuvari će imati prilike da nauče i nešto novo i oktriju male tajne velikih mastora. ” U posebnom delu Festivala biće organizovani i masterklasovi koje će voditi  master šefovi, a jedno od nazaniljivih predavanje je master klas šefa Milana Bukarice koji će spravljati jegulju na tradicionalan crnogorski način.

Posetioci festivala, će sa druge strane pored specijaliteta, uživati u bogatom kulturno umetničkom programu od folklornih nastupa, preko izložbi i koncerata, a Ančica otkriva da će prve večeri od 20 sati u Amfiteatru na keju nastupiti Renato Henc.

Takmičarski deo festivala počinje od 12 sati, dok kulturno umetnički program počinje od 18, a muzički od 20 sati. Gastro-turistički festival organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša devetu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Niša.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 29 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 26 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 22 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 18 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend