Društvo

Godinu dana od otvaranja Naučno – tehnološkog parka u Nišu, do sada zaposleno oko 500 radnika

Prošlo je godinu dana otkako je i zvanično završena izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Godišnjica je obeležena uz potpisivanje ugovora između Centra za cirkularnu ekonomiju i NTP-a, otvaranje muzeja starih uređaja proizvedenih u Elektronskoj industriji, kao i upoznavanje posetilaca sa stanarima u NTP-u i njhovim radom.

Sporazumom se otvara ispostava za zaštitu životne sredine, uspešno korišćenje resursa, energetsku efikasnost i stvaranje novog poslovnog modela koji danas u svetu više nije trend nego obaveza, kažu iz NTP-a.

“Mislim da je prva godina rada bila izuzetno teška u smislu funkcionisanja, ali zato mi je veliko zadovoljstvo da objavim da danas, na godinu dana rada, kroz jedan sporazum o saradnji koji potpisuje, Centar za cirkularnu ekonomiju iliti Hab cirkularne ekonomije Privredne komore Srbije sa Naučno-tehnološkim parkom otvara svoju ispostavu na jednu od najznačajnijih tema Srbije, a to je zaštita životne sredine i energetska efikasnost i stvaranje jednog novog poslovnog modela koji danas u svetu nije više trend nego i obaveza.  To je cirkularni model ekonomije koji služi da se racionalno koriste svi resursi”, kazao je Mihajlo Vesović direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju.

On navodi da se svi suočavamo sa problemima sa kojima se suočava celo čovečanstvo, te je deo politike koju ima NTP – odgovoran razvoj industrije.

Predsednik Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija prof. dr Bratislav Milovanović rekao je da se u narednom periodu tek očekuju dostignuća NTP-a.

“Ja sam uveren da ova institucija ima veliku mogućnost i da će u narednim godinama dati mnogo više. Za mene je ovo istorijski trenutak jer je rađeno više od pet, šest godina”, rekao je prof. dr Bratislav Milovanović.

Cilj ove postavke je da se sačuva sećanje na Elektronsku industriju i njeno stvaralaštvo.

“Želimo da sačuvamo sve što je Elektronsku industriju i naš grad u drugoj polovini prošlog veka učinilo prepoznatljivim, ne samo u okviru Jugoslavije, već i u čitavom svetu. Eksponate smo odabrali tako da svaki ispriča neku svoju priču i da svaki karakteriše određeni tehnološki skok kojim je Elektronska našla svoje mesto na probirljivom svetskom tržištu,” kazao je Milovanović.

Izložbena postavka je deo dostignuća iz prošlih vremena i sačinjena je od 400 eksponata, televizora, radija i računara i drugih aparata proizvedenih u niškoj Elektronskoj industriji u periodu od njenog osnivanja do 1995. godine.

Od početka rada do sada je u NTP-u zaposleno oko 500 radnika u 35 kompanija, a očekuju da bi taj broj mogao uskoro da se poveća, a najavljena je i saradnja sa, ističu iz NTP-a, važnim akterima na lokalu, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elliphant
Za 2 minuta

Could This Be Love

Elliphant
Modjo
Za 6 minuta

Lady

Modjo
Doobie Brothers
Za 9 minuta

Long Train Runnin'

Doobie Brothers
Galliano
Za 13 minuta

Ease Your Mind

Galliano
Ub40
Za 16 minuta

Kingston Town

Ub40

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend