Društvo

Grad Niš čekao „poslednji voz“ da se prijavi na konkurs za energetsku efikasnost

Na hitnoj sednici koja je sazvana za utorak 18. maja povodom konkursa koji ističe 21. maja, a odnosi se na subvencije prvobitno namenjene građanima u nerazvijenim sredinama i socijalno ugroženim, rečeno je da će Grad Niš izdvojiti 10 miliona dinara i isto toliko tražiti od Ministarstva energetike. Prijave na ovaj pilot projekat su otvorene 4. maja, pa deluje kao da se čekao poslednji trenutak, što su na sednici kritikovali i predstavnici opozicije i jedan predstavnik vladajuće stranke.

Konkurs za energetsku efikasnost za gradove i opštine je pilot projekat koji je navodno otvoren sa ciljem da se smanji energetska potrošnja između 35 i 45 odsto. Grad Niš imao je vremena od 4. maja da sazove sednicu i odluči da li će se konkurisati i koliko novca građani mogu da očekuju. Na današnjoj sednici, sazvanoj vanredno, samo tri dana pred istek konkursa, rečeno je da će Niš konkurisati i tražiti 10 miliona od resurnog ministrastva i odvojiti iz gradskog budžeta isto toliko, a to je, prema rečima predsednika niške Skupštine, Bobana Džunića, gornja granica za Grad Niš.

Bojan Gajić, energetski menadžer Grada Niša kazao je da je opšti cilj da se obezbedi građanima subvencije kako bi mogli da zamene u svojim domovima izvore energije.

Predsednik Skupštine Boban Džunić kazao je da je opravdano sazvao vanrednu sednicu, dok se iz redova opozicije „Niš moj grad“, ali i člana SNS-a Miloša Banđura čulo da sazivanje nije po poslovniku i statutu i da je izvršna vlast kasnila sa izradom te tačke dnevnog reda te je to moglo u razumnijem roku da se završi. Takođe ovu sednicu doživeli su kao nepoštovanje i neodgovorno postupanje prema kako građanima, tako i odbornicima.

„Izvršivši analizu Zahteva za hitne sednice shvatio sam da se zaista opravdava zakazivanje i održavanje ove hitne sednice“, kazao je Džunić.

Iz odboničke grupe Niš moj grad bile su najglasnije kritike.

Miodrag Stanković, Niš moj grad

„Sednica je pokazala da ova vlast funkcioniše na zvonce i ima ozbiljne unutrašnje potrese i razmimoilaženja“, usprotivio se Miodrag Stanković odbornik grupe Niš moj Grad i pozvao se na član poslanika 74, gde, kako navodi, stoji da se vanredna sednica može zakazati samo kada su vanredne i nepredvidive okolnosti.

Džunić je istakao da je krucijalna tačka ove sednice upravo Predlog odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti za investicije o održavanju i unapređenju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

„Rok za konkurisanje kod Ministarstva rudarstva i enegetike je 21. maj i mi smo iz tog razloga uvrstili ovu tačku. Ministarstvo je opredelilo 54 miliona za ovaj projekat. Sredstva koja su maksimalna jesu 10 miliona i Grad Niš je u budžetu koji smo usvojili pre Kleru opredelio 10 miliona dinara“, rekao je.

Dodao je da će sugrađani moći da izdvoje od ukupnog iznosa 50 procenata, a po 25 izdvojiće resorno ministarstvo i lokalna samouprava.

„Koliki će iznos subvencija biti zavisi od broja aplikanata, svote novca za sufinansiranje i onog dela koji izdvaja resorno ministarstvo“, poručio je Džunić.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 8 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 5 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
On Air!

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Za 1 minut

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
Za 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend