Društvo Politika

Grad Niš: Zastave postavljene u čast nemačke kancelarke Angele Merkel

Nakon što su pažnju i znatiželju privukle zastave Nemačke, iz Grada je stiglo i zvanično saopštenje. Kako se navodi, zastave su istaknute povodom posete nemačke kancelarke Angele Merkel koja danas stiže u Beograd.

Grad Niš pored Beograda, dočekuje nemačku kancelarku Angelu Merkel, saopštavaju predstavnici gradske vlasti Niša.

“U centralnom delu Niša istaknute su srpske i nemačke zastave povodom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji”, piše u saopštenju, iako njena poseta nije najavljena za Niš već samo za Beograd. U obrazloženju dalje piše i da je razlog taj što je Angela Merkel pružila veliku pomoć Srbiji.

“Predsednik Aleksandar Vučić više puta je isticao ogromnu pomoć Angele Merkel 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji zbog migranata i njenoj podršci Berlinskom procesu. Veliku podršku Srbija je imala od strane Angele Merkel i njene vlade i u podsticanju investitora da dođu u Srbiju. Isticanje srpskih i nemačkih zastava je u čast Angele Merkel za svu pomoć pruženu Srbiji. Poseta nemačke kancelarke Srbiji je jedna od poslednjih diplomatskih aktivnosti pred kraj njenog mandata”, pojašnjavaju.

Zastave su, kako piše radio 021 postavljene i u Novom Sadu. Ovaj čin je razljutio neke prolaznike, a nije ni jasno zašto su zastave postavljene u dva, pored Beograda, najveća grada u Srbiji kad to nije protokol.

Povodom ovog događaja, oglasili su se i iz Stranke slobode i pravde.

“Zašto su nemačke zastave okačene u centru Niša? Šta se slavi: Dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel u Beograd, preuzimanje dela otpuštenih radnika “Šinvona” u nemački “Leoni” gde će raditi za 300 evra ili smo opet “pobedili” Nemačku po rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu? Koliko su nemačke zastave koštale građane Niša”, pitanja su  iz SSP.

Podsećaju da se po protokolu ističe zastava druge države kada predstavnik dolazi u taj grad, što se u ovom slučaju neće dogoditi.

“Ostaje pitanje ima li kraja podaništvu gradske vlasti i dodvoravanju gradonačelnice vrhovnom poglavaru Vučiću”, zaključuju iz SSP-a.

Za neke sramota što se zastave zemlje koja je okupirala Srbiju kače u centru, a za predsednika Vučića čast i zadovoljstvo što će ugostiti kancelarku sa kojom ima dugogodišnju saradnju.

“Uvek sam otvoren sa njom a i ona sa mnom. Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje”, rekao je Vučić, a preneo Tanjug i dodao da je zahvalan Merkelovoj i na pružanju podrške Berlinskom procesu.

Mediji podsećaju da je saradnja Vučića i Merkelove dugogodišnja i da su se do sada sastajali više puta, a Deutsche Welle podseća da je prema svemu do sada Merkelova Vučićeva najveća podrška iz EU.

Kako je za DW rekao Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, “Angela Merkel dolazi u oproštajnu posetu neposredno pred izbore u Srbiji kako bi ponovo dala podršku Aleksandru Vučiću, a njeno prisustvo će predsednik Srbije iskoristiti da pokaže podršku Zapada, i sve će to biti u svrhu predizborne kampanje”.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Badfinger
Za 1 minut

Without You

Badfinger
Tasmin Archer
Za 5 minuta

Sleeping Satellite

Tasmin Archer
Ganesh
Za 9 minuta

I've Been Thinking About You

Ganesh
DJ Allexinno
Za 12 minuta

Everytime

DJ Allexinno
Sonique
Za 15 minuta

Sky

Sonique

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend