Društvo

Grad preuzeo “Novi Niš”, radovi se nastavljaju na leto

Foto: City Smart
Gradilište "Novi Niš" na kome se radi više od 10 godina odblokirano je, Grad je preuzeo celokupan stambeni prostor u sklopu bivše kasarne "Bubanjski heroji", a na leto se očekuju nove investicije. Stanovi za vojsku završeni su još krajem prethodne godine, a uskoro bi trebalo da budu predati Ministarstvu odbrane, najavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski. Iako je ranije najavljeno da bi izgradnja komercijalnih objekata i stanova mogla da počne na proleće 2021. godine, ovaj datum je ipak pomeren za leto ove godine.

“Posle 12 godina odblokirano je gradilište Novog Niša. Uspeli smo da dobijemo tri bankarske garancije od nepunih milion evra. Ono što je takođe važno za sve vas da znate je da smo zvanično od američkog investitora preuzeli 21.000 bruto kvadrata zgrada koje ćemo narednih nedelja i meseci predati Ministarstvu odbrane”, kazala je Sotirovski. Ona je dodala da će investitor nastaviti da radi na investiciji.

Grad je od firme Clean Earth Capital preuzeo stanove koje bi trebalo da preda Ministarstvu. Već u sredu, trebalo bi da bude obavljen sastanak u Republičkoj direkciji za imovinu kako bi se precizirali detalji, najavio je Nenad Stanković, većnik zadužen za izgradnju. Glavni problemi zbog čega ovi stanovi ranije nisu bili predati Gradu bilu su birokratske prirode, naveo je Stanković. Objasnio je da je zbog toga dugo trajala ta procedura, ali da je nova administracija prepoznala te probleme i uspešno ih rešila. Grad je sada i zvanično vlasnik tih objekata, rekao je on.

“Otvara se velika nova investicija i veliko novo gradilište. Sve što je ulagala ova firma, ulagala je da bi ispunila ugovor. Dakle, ona nije profitirala ni dinar, izgradila je nekoliko stambenih lamela koje Grad treba da preda, a sada oni kreću u izgradnju svojih komercijalnih objekata koji su predviđeni urbanističkim projektima”, naglasio je Stanković.

Dodao je da je primopredaja objekata vojsci bila uslov da se krene u izgradnju komercijalnih objekata. Predstavnik investitora Ričard Hant izjavio je da je veoma zadovoljan saradnjom koja je uspostavljena i raduje se nastavku iste.

Grad Niš dobio je tri bankarske garancije. One se odnose na sve prethodne radove i na sve one koji će se odvijati u budućnosti, istakao je većnik. To su radovi na izgradnji nedostajuće infrastrukture, za izmešanje kolektora, kao i za izgradnju saobraćajnice unutar “Novog Niša” koji investitor treba da preda Gradu sutra na upravljanje.

Početkom 2020. godine, Grad je preuzeo trećinu stanova na prostoru Novog Niša. Bivši gradonačelnik Darko Bulatović najavljivao da bi ostatak trebalo da preuzme aprila iste godine, pa da ga on prosledi Vojsci. Međutim, to se nije dogodilo, a gradonačelnik je smenjen.

Podsetimo, američka kompanija Clean Earth Capital kupila je zemljište kasarne “Bubanjski heroji” 2011. godine. Radovi su započeti pet godina kasnije u vreme predizborne kampanje. Rokovi za završetak više puta su pomerani,  a stanovi su konačno završeni prethodne godine. Novi radovi najavljeni su za leto ove godine.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Julio Iglesias
Za 4 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias
Nina Simone
Za 7 minuta

Sinnerman

Nina Simone
King
Za 11 minut

Piece of My Heart

King
Katie Melua
Za 15 minuta

If the Lights Go Out

Katie Melua
Hollies
Za 18 minuta

The Air That I Breathe

Hollies

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend