Društvo

Grad smanjio sredstva namenjena udruženjima osoba sa invaliditetom

Foto: Pixabay
Budžetom Grada za narednu godinu predviđeno je značajno umanjenje namenskih sredstava za udruženja osoba sa invaliditetom, te će usmesto prošlogodišnjih 20, naredne godine biti izdvojeno svega 7 miliona dinara. Udruženja osoba sa invaliditetom su se pobunila zbog toga na Javnoj raspravi o budžetu, a gradonačelnica je objasnila da je razlog za umanjenje nenamensko trošenje sredstava.

Oko 30 udruženja iz oblasti socijalne i boračke invalidske zaštite se saglasilo da smanjenje budžeta ugrožava njihov rad. Na javnoj raspravi su tražili da im sredstva budu povećana.

“Ukoliko se ovaj predloženi budžet od 7 miliona bude usvojio na nivou Grada, bićemo prinuđeni da prestanemo sa radom što bi bilo nezapamćeno u istoriji invalidskog pokreta i delovanja. Budžet ne bi smeo da se smanjuje preko reda i delovanja socijalno-humanitarnih organizacija i udruženja koja okupljaju najranjivije kategorije lica sa fizičkim, mentalnim i senzornim invaliditetom”, izneli su na Javnoj raspravi o budžetu.

Sotirovski je odgovorila da postoji više razloga smanjenja direktnih davanja udruženjima od 20 na 7 miliona, a izdvojila je nenamensko trošenje.

“Radi se isključivo i funansiranju osoba sa invaliditetom, ali Grad ni na koji način nije smanjio niti razmišljao o tome da se umanje sva ona davanja ka udruženjima kao što su personalni asistenti geronto domaćice, prevoz, pratnje, lični pratioci, kazala je gradonačelnica.

Ona je objasnila da direktna davanja  jesu smanjena, ali je isto tako data mogućnost osobama sa invaliditetom da kroz projekte prema Gradu apliciraju i na taj način dobiju sredstva.

Podsetila je i da osobe sa invaliditetom mogu da zakupe gradske lokale i pri tom plate samo 20 odsto najamnine.

Pomoćnica gradonačelnice resorno zadužena za socijana pitanja, Dušica Davidović, kazala je novinarima na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom da je sa Direkcijom za izgradnju dogovoreno da se u narednoj godini sve institucije prilagode osobama sa invaliditetom tj. da se uklone artitektonske barijere.

“Mi smo krenuli sa obaranjem ivičnjačaka i obeležavanjem staza za slepe na teritoriji čitavog grada i to je Direkcija za izgradnju preuzela na sebe”, kazala je Davidovićeva.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 40 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 36 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 33 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 29 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend