Društvo

Građani do kraja godine mogu da provere da li su na biračkom spisku za glasanje na referendumu o promeni Ustava

Foto: Unsplash
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je sve građane da na vreme provere da li su upisani u birački spisak, kao i tačnost upisanih podataka, kako bi mogli da glasaju na referendumu o promeni Ustava 16. januara. Birački spiskovi sa svim promenama biće zaključeni 31. decembra.

Podatke upisane u birački spisak, građani mogu da provere u opštinskoj ili gradskoj upravi u kojoj im se vodi prebivalište, kao i na sajtu Ministarstva.

Kako navode iz Ministarstva, upis, izmena, dopuna ili ispravka, kao i brisanje iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana koji se podnosi gradskoj upravi.

“Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava, o čemu odgovarajuće rešenje do zaključenja biračkog spiska donosi opštinska, odnosno gradska uprava, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora rešenje donosi Ministarstvo”, navode u saopštenju.

Građani mogu uložiti žalbu na rešenje koja se podnosi Ministarstvu u roku od 24 sata po primanju rešenja, a protiv rešenja Ministarstva može se podneti tužba Upravnom sudu.

Prema rečima predsednika Narodne skupštine, Ivice Dačića, promena Ustava se odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilaca.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 34 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend