Društvo

Građani neobazrivi kada je u pitanju ostavljanje ličnih podataka

Foto: A.J.
Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji nije jasan i precizan jedan je od zaključaka sa panel diskusije održane u Oficirskom domu. Diskusija kojoj su prisustvovali Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Milan Marinović i njegova zamenica Sanja Unković bavila se temom sprovođenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, problemima tog zakona, ali i tome koja su zaduženja Poverenika i na koji način on štiti te podatke.

Prema rečima Poverenika Marinovića cilj ovih diskusija jeste da probude kod građana Srbije svest i potrebu da štite svoje lične podatke. „To je posebno potrebno u današnje vreme ubrzanog razvoja digitalizacije i veštačke inteligencije kada su lični podaci građana ugroženi na jedan novi način koji do sada nije postojao“, kaže Marinović.

Kada su u pitanju lični podaci građana zakon nije primenljiv u praksi. „Neka pitanja u zakonu nisu ni dotaknuta ili su samo dotaknuta“, objašnjava Marinović. Kako on dodaje Nacrt strategije zaštite podataka je urađen i jedan segment se tiče izmene i dopune ovog zakona. „Prva brana zaštite podataka jesmo mi sami. Mi moramo da štitimo svoje podatke, moramo da znamo kome treba da damo svoje podatke a kome možemo da ih uskratimo“, poručuje Poverenik.

Posebno se dotakao teme društvenih mreža i onlajn kupovine. „Građani olako daju mnoštvo svojih podataka kako bi dobili sitnu korist, kako bi naručili neku robu, dobili neku uslugu. Treba uvek razmisliti o tome koji podaci u koju svrhu su potrebni. Ono što se previđa jeste to da su naši podaci postali valuta kojom se trguje. Najbogatiji ljudi sveta su vlasnici društvenih mreža, koje su uglavnom besplatne, ali oni trguju našim podacima. Vi date podatke za jednu svrhu, ali onda kompanije krenu da vas opsedaju pošto su vas već profilisali“, kazao je Marinović.

Ovo je prva od planiranih 15 panel diskusija koje će biti realizovane u odabranim lokalnim samoupravama. Panel diskusije se organizuju u okviru projekta Jačanja vladavine prava u Srbiji, a Savetnik za vladavinu prava Petar Antić je rekao da je uskoro u Nišu planirano održavanje treninga za rukovaoce zaštite ličnih podataka.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

David Austin
Za 3 minuta

Turn to Gold

David Austin
Hurts
Za 6 minuta

Wonderful Life

Hurts
Cure
Za 10 minuta

Lullaby

Cure
Kelis & Cee Lo
Za 14 minuta

Lil Star

Kelis & Cee Lo
Bobby Blue Bland
Za 19 minuta

Ain't No Love in the Heart of the City

Bobby Blue Bland

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend