Društvo

Građani Niša nezadovoljni poskupljenjem struje

Februarski računi će u Srbiji biti nešto skuplji nego prethodni zbog najavljenih povećanih cena struje. Iako u Evropi nižim cenama mogu da se pohvale samo Ukrajinci, naši sugrađani ali i ekonomski stručnjaci smatraju da poskupljenje nije bilo nužno.

Mada su neki očekivali da će do poskupljenja struje doći, građani strepe da će nakon ovih doći do novih lančanih poskupljenja.

,,Sramota! Unapred uzimaju pare koje će da daju narodu. Lako je nekom da poskupi struju sa platom od hiljadu evra. Kako neko ko je socialan slučaj i prima 7 hiljada može da isplaća sve?”, pita se stariji sugrađanin.

,,U ovom trenutku ne bi trebalo da se desi jer su ljudi sa mnogo malim primanjima i nisam za to. Smatram da nema razloga za to,” rekao je drugi sugrađanin.

,,Kažu da nije veliko poskupljenje, mada mi koji se grejemo na struju to poskupljenje osećamo. Treba da dostignemo cenu koja se kreće u Evropi. Meni pada na pamet jedino da mi nemamo ni primanja ni penzije koje se kreću u Evropi. Nije veliko, ali za nas obične ljude jeste,” zaključila je naša sugrađanka.

Neki od anketiranih se pitaju da li će poskupljenja struje izazvati i druga poskupljenja.

,,Mislim da je logično da poskupi struja i da će još poskupljavati, ali da je to još jedan trošak i opterećenje”, kaže mlađa sugrađanka . Ona je dodala da je poskupljenje prema njenom mišljenju još jedna negativna strana korone i da će ih biti više.

,,Moje pitanje je samo da li će poskupljenje struje koje nije mnogo veliko da izazove poskupljenje ostalih artikala. Kao što je poskupljenje cena goriva. Ako bude lančana reakcija, onda je problem, a ako ostane ovako, onda to nije nešto što može da izazove  poremećaje”, pita se jedan gospodin.

,,Nije skupa struja, samo neka je ima. Koliko možemo, toliko ćemo da trošimo. Ako ti je skupa, nemoj da je trošiš, dodala je starija gospođa.

O poskupljenju smo razgovarali sa ekonomistom Vojinom Filićem koji smatra da nema razloga za korigovanjem struje.

,, Problem nije toliko značajan koliko je značajan način na koji će se to povećanje odraziti. Jeste činjenica da od nas jedino Ukrajina ima niže cene u Evropi. Generalno posmatrano ne postoji neki razlog za povećanje struje zato što je cena uglja stabilana. Pored toga meni nisu poznata skorašnja ulaganja u naš energetski sistem, a nije mi ni poznata najava istih. Ostaje pitanje povlašćenih proizvođača koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora,”rekao je za City Smart radio ekonomista Vojin Filić.

On dodaje da iako naša država radi na ozelenjavanju energetskog sistema i taj proces ima svoju cenu, ne treba se na ovakav način platiti.

,,Ako u priču unesemo faktor Kovida koji je u krajnjem slučaju imao uticaj na rashodnu stranu budžeta, a istovremeno je za posledicu imao smanjenje državnih prihoda, postavlja se pitanje ovog programa ozelenjevanja. Država u nekom kratkom roku revidira svoju rashodnu stranu budžeta i trenutno nema mesta za ekologiju, što dalje znači da EPS ostaje sam da rešava svoj finansijski teret,a jedan deo prenosi na svoje potrošače. ”

Održivost električne energije iz obnovljivih izvora  je prema njegovim rečima pod znakom pitanja, kao i način na koji su povlašćeni proizvođači postavljeni, pa postupak ozelenjavanja struje treba preispitati.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 36 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend