Društvo

Građani o novom patrijarhu: Ko god da je nek je živ i zdrav

Foto: printscreen, Nova S
Srpska pravoslavna crkva dobila je novog patrijarha, proglašen je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Ustoličen je danas 19. februara u Sabornoj crkvi u Beogradu. Anketirane Nišlije nisu najbolje upoznate sa novim patrijarhom, ali misle da je izbor dobar.

Nišlije su zadovoljne izborom novog patrijarha.  Iako neki nisu upoznati sa njegovim radom veruju da će dobro obavljati tu poziciju. Svi su se usaglasili da je dobro što je mlađi jer će, kako kažu, duže da ostane na tom mestu.

,,Mislim da je sasvim okej. Dosta je mlađi u odnosu na prethodne patrijarhe koji su bili.”

Sveštenik iz Saborne crkve u Nišu rekao je da je on bio najbolji izbor.

,, Mislim da je najbolji izbor za SPC trenutno i mislim da su svi arhireji prepoznali to. Verujem da će biti dobro za sve nas. Za srpsku crkvu pre svega i za pravoslavni narod Srbije”, rekao je sveštenik.

Sugrađanka koja nije znala ni da se birao patrijarh kaže da je jedino važno da je živ i zdrav.

,, Ne znam o čemu se radi i ne razumem to. Ko god bude, meni je svejedno. Neka budu živi i zdravi svi!”

Mada nije čula mnogo o njemu, sugrađanka je zadovoljna izborom.

,,Što se mene tiče, okej je. Ne znam ništa o njemu, pa nemam nikakvo mišljenje.  Nisam čula ni negativno ni pozitivno o njemu. Što se mene tiče ja sam zadovoljna.

,,Prethodnog patrijarha sam lično poznavala, a o ovom ne znam ništa. Nadam se da će biti za dobrobit svih nas.”

Sugrađanka koja ističe da nije verujuća dala je svoj komentar.

,,Nisam iz te priče i ne mogu da donesem neki zaključak. Što se mene tiče i onaj prethodni i ovaj sadašnji meni ništa ne znače”, izjavila je sugrađanka.

Podsetimo se, novi patrijarh je  mitropolit zagrebačko-ljubaljanski Porfirije Perić. Porfirije je kako prenose mediji  i pre Sabora važio za ozbiljnog kandidata zbog svoje jake pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve. On je izabran u četvrtak 18. februara, a više o tome možete pročitati ovde. 

On je danas, 19. februara, ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu. Nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije biće uveden u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, a o tom datumu javnost će biti naknadno obaveštena, saopštila je SPC.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali