Društvo

Građani pokrenuli peticiju protiv izgradnje azila za napuštene pse u Gadžinom Hanu

Foto: Pixabay
Meštani Gadžinog Hana pokrenuli su peticiju protiv izgradnje regionalnog azila za napuštene pse u selu Duga poljana u toj opštini. Zabrinuti za sopstvenu, ali i dobrobit pasa koji će biti smešteni u budućem azilu, u peticiji navode da se prve kuće nalaze svega stotinak metara odatle i da će žiteljima sela smetati buka, ali i neprijatan miris, kao i da je lokacija dosta udaljena od grada te životinje ne mogu da dobiju pravovremenu pomoć i negu ukoliko im je neophodna.

Peticija sadrži brojne razloge zbog čega regionalni azil ne bi trebalo da bude izgrađen na pomenutoj lokaciji, a građani ističu da on ništa neće rešiti, već će naprotiv naškoditi i ljudima i životinjama.

Navode da se na svega stotinak metara od lokacije predviđene za azil nalaze prve kuće i da će ogromna buka i neprijatan miris smetati meštanima, ali i odbiti ljude da se tu nastane.

“Nesnosna buka i neprijatni mirisi koji će se širiti u samom selu, odustajanje ljudi da se vrate i obnove svoje kuće u selu i okolini, odbijanje potencijalnih kupaca  napuštenih kuća i obnavljanje istih”, samo su neki od razloga.

Građani su zabrinuti i za dobrobit pasa koji bi ovde bili smešteni, pre svega jer je lokacija dosta udaljena od grada, te veterinar kako kažu ne može brzo da dođe ukoliko je nekoj životinji potrebno ukazati hitnu pomoć.

“Postoji mnogo razloga za obustavljanje ovog projekta, a neki od njih su: mali prostor za ogroman broj životinja, neprisustvo veterinara 24 h”, navodi se u peticiji. 

Kada će početi izgradnja azila i zbog čega je opredeljena baš pomenuta lokacija, nismo uspeli da saznamo jer odgovor Opštine Gadžin Han do trenutka pisanja teksta nije stigao.

Udruženja za zaštitu životinja takođe su se pobunila protiv izradnje azila jer strahuju da će to biti svojevrstan “logor za pse”, što je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski demantovala navodeći da će azil biti izgrađen po svim evropskim standardima.

Podsetimo, reč je o projektu “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu” koji zajednički sprovode Grad Niš, opštine Svrljig i Gažin Han uz podršku Vlade Švajcarske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sredstva opredeljena za ovaj projekat iznose 27.500 švajcarskih franaka od čega je Ministarstvo izdvaja 18.900, a Grad Niš  8.600. Azil će se prostirati na 11 hektara površine i moći će da primi 2.000 pasa.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 48 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 56 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend