Društvo

Građani se informisali o subvencijama za zamenu stolarije, izolacije i ugradnju solarnih panela

Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj organizvala je Info dan u Gradskoj kući povodom Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije koji je lokalna samouprava raspisala pre desetak dana. Građani skoji žele da zamene stolariju, urade izolaciju ili ugrade solarne panele danas su mogli da se informišu o uslovima konkursa, a kako su nam kazali najviše ih muči pribavljanje dokumentacije i takse koje moraju da plate za pribavljanje iste.

Ivan Pavlović, iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj kaže da je  u prvih sat vremena došlo blizu stotinu građana koji su želeli da se informišu o javnog  pozivu za sufinansiranje mera energetske sanacije.

Pavlović objašnjava da su pitanja građana bila različita u zavisnosti da li nastupaju kao pojedinci ili upravnici stambenih zajednica.

Upravnike stambenih zajednica najviše je mučilo prikupljanje svih potrebnih dokumenata kao i dokumenata o legalizaciji objekata, jer objekti koji su nadograđeni često nisu lealizovani, kao i pronalaženje rešenja za ravne krovove.

Dok je građane koji žele da konkurišu najviše mučilo što sami moraju  da nabave svu dokumentaciju i za to plate takse, a kako kažu to iziskuje dodatne troškove.

“Planirao sam zamenu stolarije u kući. Na taj način ću ušteti na ceni grejanja bar za 30 odsto, ali sa druge strane ja moram sam da pribavim dokumentaciju i pri tom platim takse što su dodatni troškovi”, kaže jedan od građana.

Pavlović kaže da Grad radi na uspostavljanju jedinstvenog upravnog mesta u ulici Nikole Pašića koje bi trebalo da olakša građanima pribavljanje sve neophodne dokumentacije na jednom mestu, a to se očekuje tek krajem sledeće godine.

Konkursna dokumentacija i detalji javnog poziva dostupni su na sajtu Grada Niša i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i na šalterima Gradskog uslužnog centra u Ulici Nikole Pašića 24.

Građani koji se odluče da dokumentaciju preuzmu u Uslužnom centru to mogu  da učine na šalteru broj 4, dok na šalteru broj 14 treba da predaju uverenje da ne duguju  porez na imovinu.

Pavlović ističe da je svim gradskim opštinama naloženo da omoguće građanima određen broj odštampanih primeraka konkursne dokumentacije koje oni mogu preuzeti u uslužnim centrima u svojim opštinama.

Konkurs je otvoren do 21. oktobra.

Podsetimo, iako je najpre najavljeno da će građani 11 mesta sa juga moći da u julu i avgustu konkurišu za subvencije za mere energetske efikasnost, nakon slabije zainteresovanosti Nišlija i prve podele sredstava kokurs je ponovljen.

Za ovaj projekat Ministartvo energetike je obezbedilo 9, a Grad Niš 10 miliona dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bryan Ferry
Za 1 minut

The Space Between

Bryan Ferry
Shivaree
Za 5 minuta

Goodnight Moon

Shivaree
Santana
Za 9 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana
Dan Croll
Za 13 minuta

On Top

Dan Croll
Lp
Za 16 minuta

Angels

Lp

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend