Društvo

Građani ukazali na zapuštenost Novog groblja, iz Gorice odgovaraju da je čišćenje kontinuiran proces

Foto: arhiva
Građani su putem društvenih mreža ukazali na neuređene parcele i đubre na Novom groblju svega stotinak metara od upravne zgrade i to dve nedelje pred Zadušnice. Iz Gorice, međutim, tvrde da se sve parcele održavaju i čiste po kružnom principu, u kontinuitetu tokom cele godine i dodaju da je u toku akcija detaljnog čišćenja svih parcela.

“Novo groblje samo 20 dana pre Zadušnica i to samo manji deo …i to samo na nekih 100-150 m od upravne zgrade “čike” koje skupljaju smeće prazne samo veće kontejnere iz donacija a i njih očigledno retko, dok kante i oko njih ne pipaju”, napisala je jedna sugrađanka na Fejsbuku uz prateće fotografije.

Revoltirana sugrađanka piše “ovde je deo onoga što se zove “održavanje” (i što inače plaćamo ?!) kojeg inače nema ni u tragovima počev od zatvorene vode (juče ni jedna česma nije “radila”), punih kontejnera loše raspoređenih (negde 3 na malom prostoru, negde ni 1 na km), smeća od jesenas pored česme koja je na 50m od kapele.”

Iz Gorice objašnjavaju da je održavanje kontinuiran proces koji se sprovodi na 70 hektara, kao i da je u toku akcija detaljnog čišćenja svih parcela. Navode da je navedena D parcela na programu do kraja nedelje, ali ne odgovaraju na pitanje novinarke koliko zaposlenih radi na održavanju.

“Napominjemo da je JKP “Gorica”, prvi put od svog osnivanja,2021.godine krenula sa čišćenjem pojedinačnih grobnih mesta iz sopstvenih sredstava, s obzirom da je u cenu redovnog godišnjeg održavanja i zakupa od 682 dinara za jedan grob koja je na snazi od 2014.godine i tako da do promene istih nije došlo ni u tekućoj 2022.godini”, ističu.

Iz ovog preduzeća su apelovali na građane  da ne prave deponije nego da smeće deponuju u kontejnere predviđene za tu namenu. “U predhodnih nekoliko meseci,postavnjeno je 110 novih kontejnera zapremine 1,1m3 i u postupku smo nabavke dodatnog broja kontejnera, koji će biti adekvatno raspoređeni u skladu sa potrebama građana”, kažu iz Gorice.

Podsetimo, Gorica je aprila prošle godine za čišćenja Novog groblja i gradskog groblja u Niškoj Banji, angažovala privatne firme iz Beograda, koje su kao grupa ponuđača dobile posao na tenderu vrednom 15.600.000 dinara. 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 33 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 30 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 26 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 22 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend