Društvo

Gradom se vijori trobojka, obeležava se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave širom grada istaknute su trobojke. Zastava Srbije vijori se Tvrđavom, Trgom kralja Milana, Gradskom kućom i brojnim drugim javnim ustanovama, vozilima gradske čistoće, gradskom prevozu, stambenim zgradama.

Mnoge države  praznuju Dan zastave, koje se tog dana ističu na fasadama svih upravnih zgrada, ali i na privatnim kućama i stamebnim jedinicama sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi. Iz GO Medijana kažu da su zastave istaknute  na upravi opštine, u naselju Brzi Brod i stambenim zgradama na teritoriji centralne niške opštine.

Postavljanje trobojke izazvalo je različite reakcije Nišlija i dok jedni pozdravljaju isticanje nacionalnih simbola, mlađi su mišljenja da se rodoljublje ne mora isticati na takav način.

“Mislim da nacionalni ponos treba da se podigne na viši nivo i smatram da je patriotizam i ljubav prema domovini nešto prvo čemu deca treba da se uče”, navodi jedna sugrađanka i dodaje da je u poslednjih dvadestak godina to bilo manje izraženo i da joj je drago da se nacionalni simboli ističu.

Jedan student misli drugačije: “Možda nije neophodno u ovom trenutku obeležavati takav dan. U trenutku nesigurnosti koje vrebaju sa svih strana o kojima isam predsednik sam govori. S jedne strane otkazuje neke druge događaje, a ovamo zakazuje neke koje su podjednako potrebni, odnos podjednako nepotrebni”.

Podsetimo današnji praznik je ukorenjen u istoriji. Petnaestog septembra 1918. godine probijen je Solunski front, što se ispostavilo kao odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu, u istoriji poznatom kao Veliki rat.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave  ustanovljen je kao praznik 2020. godine, a obeležava se u Srbiji i Republici Srpskoj.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 12 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 5 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 1 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend