Društvo

Gradonačelnica za urušavanje Tvđave krivi rastinje i nemar onih u čijoj je nadležnosti

Bedemi niške Tvrđave nedavno su počeli su da urušavaju, ali i pored opasnosti po prolaznike još uvek nema nikakvog znaka, trake ili obeležja koji bi upozoravali na moguć odron. I dok iz Zavoda za zaštitu spomenika ćute, gradonačelnica Dragana Sotirovski za obrušavanje krivi rastinje koje godinama niko nije uklonio, niti je kako kaže, ukazao da ono treba da se ukloni.

“Zavod za Zaštitu spomenika nas nažalost do sada kao Grad nikada nije obavestio šta je potrebno da zajedno uradimo da sačuvamo zidine Tvrđave. Mi smo prošle godine uz saglasnost Zavoda čistili zidove, ali ne i onaj korov, odnosno šiblje, drveće sve ono što izlazi iz tiih zidina”, kazala je Sotirovski novinarima na jednom terenu.

Gradonačelnica dodaje da će se ovih dana resorna većnica sastati sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture kako bi videli šta može da se uradi po pitanju obrušavajna, jer je kako je naglasila reč o spomeniku kuture od izuzetnog značaja, te bez njihove saglasnosti Grad niti može niti sme bilo šta da preduzme.

Prošla je čitava sedmica od kako je prvo kamenje sa bedema Trvđave palo na tle, a nadležni još uvek ništa nisu preduzeli  po pitanju bezbednosti prolaznika. Zavod za zaštitu spomenika kulture i dalje ne odgovara na mejl koji smo im uputili prošle nedelje, a nije bilo odgovora ni na pozive niti poruke koje smo upitili na adresu direktorke te institucije Ljiljane Berić.

Podsetimo, uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je pre četiri godine usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta. Prema tom planu do 2023. godine Tvrđava bi trebo da zasija u punom sjaju.

Do sada su urađeni samo dekorativni radovi. Rekonstrukcija bedema, najavljena kao najvažnija u projektu, nije završena jer je nekoliko tendera propalo zato što se javljao samo jedan ponuđač sa previsokom cenom.

Krajem 2020. godine gradonačelnica Dragana Sotirovski je potpisala novi aneks ugovora o uređenju Tvrđave, a detalji nisu bili poznati.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 37 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 34 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 30 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 26 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend