Društvo

Gradski autobusi sa fotografijama prirodnih lepota Srbije

Foto: City Smart radio
U okviru akcije "Zdrava priroda za zdrav život", koju sprovodi Delegacija Evropske unije, autobusi za gradski prevoz postaće na kratko izložbeni prostor. Kroz kampanju su na autobusima i unutar njih prikazani pejzaži Srbije, ali je primarni cilj da se skrene pažnja na zaštitu i očuvanje prirode u skladu sa EU programom "Natura 2000".

U planu je da uskoro autobusi u Novom Sadu, Nišu i Beogradu budu živopisniji, sa slikama  životinja i prirode Srbije. Kampanja koja će trajati dva meseca osmišljena je tako da neki autobusi budu poput putujućih galerija. Pojedini autobusi će kroz dva meseca kružiti na nekoliko linija, a putnici će moći da uživaju u fotografijama prirode koje su deo foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“.

„Na primer, linije 16, 95 ili 65 koje kreću iz različitih beogradskih naselja voziće se u pratnji vukova, konja i prelepih pejzaža šuma Nacionalnog parka Tara“, najavljuju iz organizacije.

Inače, fotografije polufinalista koji su učestvovali na konkursu, izložene su takođe i u parku na Kalemegdanu i Savskom šetalištu, pa će prolaznici tokom aprila moći da ih pogledaju.

Kako je zaštita prirode uvek važna tema, iz organizacije se bave najviše poglavljem 27.

„To poglavlje se bavi zaštitom životne sredine i klimatskim promenama, a deo toga je uspostavljanje mreže Natura 2000 u Srbiji. Ova mreža je ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u Evropskoj uniji, uspostavljen sa ciljem da se obezbedi opstanak najvrednijih vrsta i staništa i da ekosistemi Evrope ostanu zdravi i izdržljivi“, kažu.

Projekat „EU za Natura 2000 u Srbiji“ zamišljen je da promoviše i ojača implementaciju mreže Natura 2000 u Srbiji.

„Opšti cilj projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ je da poveća efikasnost Republike Srbije u pripremi za pristupanje EU u oblasti zaštite prirode. Jedan od glavnih zahteva koji zemlje pristupnice moraju da ispune u oblasti zaštite prirode je uspostavljanje mreže Natura 2000, listu lokacija koju je odredila svaka država članica u okviru dve evropske direktive; Direktive o pticama i staništima, kako bi se osigurao dugoročni opstanak najvrednijih vrsta i staništa.“

Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Ministarstvo zaštite životne sredine kroz projekte i tehničku pomoć. Projekat je započet 27. maja 2019. godine i biće završen 27. maja 2021. godine.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Laurel
Za 1 minut

Scream Drive Faster

Laurel
Elle King
Za 5 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 8 minuta

You

Marvin Gaye
Red Hot Chili Peppers
Za 11 minut

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers
Faith No More
Za 14 minuta

Edge of the World

Faith No More

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend