Društvo

Gradsko veće prihvatilo, povećana cena za odvoz smeća u Nišu

ilustracija, Foto: City Smart
Cena za odvoz smeća u Nišu uskoro će biti povećana za skoro 20 odsto pošto je taj predlog prihvatilo Gradsko veće Grada Niša. Ovo povećanje cena nedavno je predložilo JKP "Mediana", a Gradsko veće ga je usvojilo.

Prema predlogu Mediane, umesto dosadašnjih 4,72 dinara po kvadratu, Nišlije će odvoz smeća plaćati 5,61 dinar po kvadratnom metru stana. Poskupljenje se odnosi samo na domaćinstva dok je za poslovne prostore cena ostala nepromenjena i iznosi 9,44 dinara po metru kvadratnom.

Nadzorni odbor JKP „Mediana“ je krajem februara tražio da se cena za odvoz smeća poveća. Kao razloge za povećanje cene iz ovog javnog preduzeća naveli su povećan broj korisnika, ali i povećanu kvadraturu stanova. Zbog navedenih razloga, angažuje se veći broj vozila i operativnih radnika.

Kao još jedan razlog za povećanje cena istakli su očuvanje nivoa higijene u gradu i sprečavanje prepunjavanja namenskih posuda za odlaganje otpada, a obrazložili su u zahtevu. Takođe su kazali da se cena za odvoženje otpada nije menjala od 2012. godine.

Ovo je potvrdio i Savet za zaštitu potrošača. Oni su u svom objašnjenju rekli da cene usluga nisu povećavane od 2012. godine, kao i da je u međuvremenu došlo do rasta troškova poslovanja i potrošačkih cena. Kako smatraju, to bitno utiče na kvalitetno i redovno obavljanje poverene delatnosti.

Iz Mediane su prilikom pisanja zahteva naglasili da je došlo do evidentnog uvećanja površine stambenog prostora, odnosno povećanja broja korisnika. Kazali su da zbog svega toga moraju da zaposle nove radnike. Zbog svih navedenih razloga smatrali su da je opravdano da se cena poveća.

To će se i dogoditi, a Nišlije će na nekom narednom računu dobiti cenu uvećanu za čak 18,92 procenata.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 35 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 32 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 29 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 26 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend