Društvo

Gradsko veće usvojilo predlog o podizanju Spomenika nenasilju na inicijativu porodice Vuka Stoiljkovića

Na sednici Gradskog veća usvojen je predlog da se u Parku Svetog Save na Bulevaru Nemanjića podigne Spomenik nenasilju posvećen svim mladim ljudima koji su izgubili život usled nekog vida nasilja. Predlog je potekao od porodice Vuka Stoiljkovića koji je ubijen 2014. godine u tuči na Bulevaru Nemanjića i naćiće se na dnevnom redu gradske Skupštine.

Andrijana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam objašnjava da je inicijativa za podizanje spomenika potekla od majke i deke Vuka Stoiljkovića dvadesetdvogodišnjeg studenta Medicine, ubijenog u tuči pre osam godina.

“Spomenik će biti upićen svim tragično preminulim osobama stradalim od nasilja, ali i neka vrsta opomena kojom će dvi mladi ljudi biti na neki nači prisiljeni da sagledavaju posledice koje ih dovode do tragedije. Vuk Stoiljković je imao samo 22 godine, a njegov počinitelj je bio još mlađi”, kaže Anastasov  i dodaje da je društvo mora da počiva na toleranciji i razumevanju, a ne sukobu.

Predlog o podizanju Spomenika nenasilju će se naći kao jedna od tačaka dnevnog reda na narednoj sednici Skupštine Grada, a nakon što predlog bude usvojen pristupiće se njenovoj realizaciji.

Podsetimo, oko 20 sati uveče, 10. februara 2014. godine, devetnaestogodišnji Dimitrije Stevanović je ispred kafića “Petar” u Parku Svetog Save četiri puta nožem ubo Vuka Stoiljkovića koji je preminuo od posledica presecanja glavne arterije.

Ovaj događaj je izazvao ogromno uznemirenje javnosti. Nišlije su se najpre spontano okupile i palile sveće na mestu ubistva mladića, a potom su izašli na ulice. Hiljade građana Niša izašlo je na ulice tražeći pravdu.

Počinitelj, Dimitrije Stevanović je osuđen na dvanaest godina i šest meseci zatvora, ali mu je kazna smanjena za šest meeseci.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 21 minut

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend