Društvo

Grejanje u Nišu poskupljuje za skoro 10%

Foto: Pixabay
Nadzordni odbor JKP-a „Gradska toplana”, na sednici održanoj 27.12. 2023. godine, doneo je odluku o poskupljenju grejanja. Grejanje u Nišu poskupiće za 9.21 % ukoliko Gradsko veće utvrdi novu cenu.

Grejanje će sa dosadašnjih 7.11 dinara kWh poskupeti na 7.76 dinara kWh, što je poskupljenje od skoro 10 %. Savetodavno telo „Gradske toplane” navelo je da je saglasno sa korekcijom cene, ali i podsetilo na to da je u pitanju treće poskupljenje od januara prošle godine. „Slažemo se sa korekcijom cene varijabilnog dela toplotne energije, uz napomenu da je to već treće povećanje cene od januara 2023”, stoji u mišljenju. U januaru prošle godine grejanje je poskupelo za oko 7 %, da bi već u novembru novo poskupljenje bilo 8.42 %.

Razlog za povećanje cene grejanja, kako navodi Nadzorni odbor, leži u povećanju cena gasa, mazuta i lož ulja. Ponderisana cena gasa viša je 10.13 % u odnosu na prosečnu cenu kojom je bila izračunata nulta tarifa za grejnu sezonu 2023/24. Umesto nekadašnjih 5.33, cena gasa sada iznosi 5.87 dinara kWh.

Prosečna cena nabavljenog mazuta u novembru viša je za 2.74 % od prosečne cene iz nulte tarife. Sadašnja cena iznosi 80.16 din/kg u odnosu na pređašnjih 78.02 din/kg. Prosečna cena lož ulja porasla je za 7.20 % u odnosu na prosečnu cenu iz nulte tarife. Cena lož ulja skočila je sa 149.56 na 160.33 dinara po litru.

Nove cene grejanja stupiće na snagu prvog narednog meseca nakon isteka roka od 30 dana od dana objavljivanja na sajtu Toplane.

 

 

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lacni Franz
Za 1 minut

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz
Greentea Peng
Za 5 minuta

Hu Man

Greentea Peng
Barry De Vorzon
Za 8 minuta

Theme From the Warriors

Barry De Vorzon
Maneskin
Za 12 minuta

The Driver

Maneskin
Nothing But Thieves
Za 15 minuta

Welcome to the Dcc

Nothing But Thieves

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend