Društvo

Grupnom biciklističkom vožnjom kroz grad obeležite Evropsku nedelju mobilnosti

Biciklistička tura u okviru Nedelje mobilnosti biće obeležena u Nišu sa idejom podizanja svesti o zdravijem životu 18. septembra od 11 časova.

Održiva mobilnost za zdraviji život je tema koja prati Evropsku nedelju mobilnosti 2021. Ideja je da se ukaže na važnost i predstave održive alternative u saobraćaju.

Jedna od aktivnosti koja se ove godine održava u okviru manifestacije u Nišu biće biciklistička tura kroz grad sa obilaskom lokaliteta Ćele kula, dela bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa Niša. Okupljanje biciklista je zakazano za subotu, 18. septembar od 11 sati, na Trgu kralja Milana, dok je polazak u 11.30h.

Manifestacija je u organizaciji Grada Niša – Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, Narodnog muzeja Niš, Turističke organizacije Niš, Udruženje biciklista Karavan tim i EU info kutka Niš.

“Ova vožnja okupiće sve zainteresovane građane, sa ciljem da pokažemo koliko je značajna aktivna mobilnost”, poručuju organizatori.

Ovogodišnji slogan Evrpske nedelje mobilnosti „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi” poziva na akciju pojedince, ustanove, organizacije, lokalne samouprave i širu zajednicu da budu aktivni učesnici u kreiranju i primeni novih modela održive mobilnosti.

Grupna biciklistička vožnja kroz Niš napraviće pauzu na lokalitetu Ćele kula, gde će zainteresovani učesnici imati mogućnost da čuju kratko predavanje o važnosti ovog lokaliteta. Nakon toga, grupa nastavlja put prema Osnovnoj školi „Njegoš“ gde će biti postavljen biciklistički poligon.

Učešće na organizovanoj biciklističkoj turi je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu, popunjavanjem formulara. Deca do 14 godina mogu da učestvuju u pratnji roditelja.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bryan Ferry
Za 1 minut

The Space Between

Bryan Ferry
Shivaree
Za 5 minuta

Goodnight Moon

Shivaree
Santana
Za 9 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana
Dan Croll
Za 13 minuta

On Top

Dan Croll
Lp
Za 17 minuta

Angels

Lp

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend