Društvo

Gužve u niškim autobusima: Gradonačelnica kaže da vakcinisani nemaju razloga za brigu

Letnji red vožnje u Nišu je na snazi od 1. maja ove godine. Iako je ranijih godina bila praksa da sa letnjim redom počne tek od jula meseca kada đaci prestanu da idu u školu, ove godine je letnji red vožnje na snagu stupio znatno ranije. Građani su se s pravom žalili uz pitanje kako je moguće da sve mere budu ispoštovane i da se niko ne zarazi. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski imala je odgovor za njih i poručila im je da vakcinisani nemaju zbog čega da se brinu.

Prethodnih dana veliki broj građana pitao se zbog čega je letnji red vožnje uveden ranije. Oni su tražili i da se vrati zimski red vožnje. Oni su kazali da neki polasci i pred letnjeg reda vožnje još dodatno kasne, a to samo otežava situaciju. Pokušali su, kažu, da se žale nadležnima, ali odgovor nisu dobili. Oni se zbog toga pitaju kako da budu bezbedni kada jedni drugima dišu za vratom.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je ovim ljudima imala šta da poruči. Ona se ponovo osvrnula na vakcinaciju i njen tok, pa je to uključila u svoj odgovor.

“Ljudima koji su se žalili na velike gužve u gradskom prevozu mogu da poručim da ako su se vakcinisali nemaju šta da brinu. Dakle, vakcine su dostupne svima. Mogu da se izaberu. A mi se vraćamo redovnim aktivnostima”, naglasila je ona.

Kako je pojasnila, radi se o tome da je zbog vakcinacije situacija znatno bolja i to omogućava da se sve polako vraća u normalu. Da li vraćanje u normalu podrazumeva da se na gradski autobus čeka i po pola sata, gradonačenica nije objasnila.

Gradonačelnica se, takođe, sigurno ne vozi autobusom kada tako olako može da kaže da su vakcinisani građani bezbedni. U situaciji gde je autobus krcat, to naravno nije samo pitanje bezbednosti i očuvanja zdravlja, već i pitanje ljudskog dostojanstva. Sa druge strane, stručnjaci su ranije govorili da to što je neko vakcinisan ne znači da je i bezbedan, kao i da se mere protiv koronavirusa moraju poštovati, što je ona očigledno zaboravila.

I dok se građani guraju u autobusima, kažnjavaju se vlasnici restorana. Naime, Sotirovski kaže da je u toku jučerašnjeg dana kažnjen vlasnik jednog restorana jer se u lokalu čula živa muzika posle 18 sati. Pitanje je šta je sa zabranom okupljanja većeg broja osoba na jednom mestu i ostalim merama koje se građanima nameću. Ove mere se evidentno primenjuju selektivno.

Iz Direkcije za javni gradski prevoz rekli su da je razlog za letnji red vožnje smanjen broj putnika i poboljšanje epidemiološke situacije. Prema njihovim rečima, odluka ne zavisi od njih već od Uprave za komunalne delatnosti. Iz Uprave za komunalne delatnosti još uvek nisu našli rešenja, ali kažu da se na njemu radi. Nisu odgovorili zbog čega su kod pojedinih polazaka skraćene linije. Tako imamo slučaj da autobusi od Bubnja ili Železničke stanice idu samo do Trga Kralja Aleksandra ili do centra. Ostaje da se vidi kako će se to odraziti na građane.

Ukoliko nekim slučajem morate da putujete autobusom, novi red vožnje možete videti ovde.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 11 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 8 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 4 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 3 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend