Društvo

Hrabrost ima žensko lice – mural s porukom u Milojevoj ulici

Foto: Speak up
Šest devojaka od kojih su tri aktivistkinje, a tri umetnice došle su na ideju da ožive Milojevu ulicu u Jagodin mali. Nekada mračnu i sumornu, slabo osvetljenu ulicu sada krasi lice Hrabrosti oslikano na jednoj od fasada koja kako joj i samo ime kaže - uliva hrabrost svakom ko ovuda prođe u kasnim večernjim satima.

Na ideju da mračnu ulicu na Panteleju ožive došle su tri devojke iz neformalne grupe Speak up: Natalija Milićević, Katarina Živković i Jovana Petrović.

Milojeva ulica nije slučajno odabrana, a devojke kažu da je pored toga što su želele da unesu vedre boje u sumorni sokak, htele da skrenu pažnju na vrlo važnu temu – bezbednost.

“Izabrale smo Jagodin malu zato što je  taj deo zapušten, a sama ulica iako prometna je slabo osvetljena, pa se devojke i žene često plaše da njome prođu jer se boje šta bi im se moglo dogoditi”, kaže Natalija Milićević iz Speak up-a i dodaje da su baš zbog toga izabrale slogan “oslikaj hrabrost”.

Vođene željom da udahnu život malom zapuštenom sokačetu napisale su projekat “Povećanje bezbednosti i uređenje javnih prostora, bezbednost mladih ljudi, žena” sa kojim su konkurisale kod Lokalne fondacije. Projekat je podržan i one su raspisale konkurs u potrazi za umetnicama koje bi ideju sprovele u delo.

Natalija ističe da se umetnicama  Jeleni Ilić, Milici Bojanić i Majdi Antunović dopala ideja tu su oslikale hrabrost i darivale joj lice žene. Pored centralnog motiva na muralu su oslikani i drugi simboli koji asociraju na slobodu.

Foto: privatna arhiva

Kako nam je kazala  sagovornica u planu je oslikavanje preostalih fasada u ovoj ulici, a  murali će biti posvećeni ženskoj solidarnosti.

“Cilj nam je da sledeće godine oslikamo preostale fasade, da celo sokače bude oslikano muralima. Želimo da mlade devojke i žene dolaze ovde, da se slikaju kraj našeg murala i slike uz haštag #oslikajhrabrost dele na društvene mreže kako bi podigle svest u društvu o važnosti ove teme”, priča Natalija.

Ideja je da se nakon javnog događaja na kome će svoj rad predstaviti Nišlijama, a koji bi trebalo da se održi naredne nedelje, ponovo okupe 25. novembra  na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i podrže ih da hrabro istraju u borbi za slobodu.

Devojke pozivaju sve sugrađane da slede njihov primer i učine nešto dobro za lokalnu zajednicu, jer kako kažu potrebno je samo malo dobre volje i  hrabrosti.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend