Društvo

Humani momci iz Niša pomažu Maksimu Milenkoviću da ozdravi

Grupa mladića iz Niša okupila se oko zajedničke ideje da pomogne Maksimu Milenkoviću i tim povodom organizovala humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za njegovo lečenje. Na Trgu kralja Milana postavlili su tri štanda: kod spomenika, ispred Vojvođanske banke i kod Tvrđavskog mosta.

“Mi smo grupa građana koja se okupila oko zajedničke ideje da pomogne Maksimu Milenkoviću, dečaku iz našeg grada. Za organizaciju nam nije trebalo mnogo, sem humanosti i lepog raspoloženja”, kazao je za City Smart radio Predrag Janicićević, jedan od organizatora i član udruženja Radne akcije Delijski vis Niš. Dodaje da je “ekipa drugara odvojila svoje vreme i priključila se akciji sa željom da pomogne”.

Ističe da građani zastaju, informišu se o akciji i stave prilog u kutiju. Kako bi sakupili što više novca za dečaka postavili su tri štanda na Trgu kralja Milana: pored samog spomenika, ispred Vojvođanske banke i pokraj Tvrđavskog mosta preko puta knjižare “Hijeroglifi”. Ovo nije prva akcija koju su ovi momci organizovali, a kako su nam obećali neće biti ni poslednja.

Maksim je rođen kao prevremeno rođena, ali zdrava beba. Mesec dana  nakon što je otpušten iz bolnice dobio je  infekciju – urosepsu i bio je hospitalizovan u Dečijoj internoj klinici u Nišu, na odeljenju neonatalogije. Od tada počinje Maksimova borba. Dobio je prvi epi napad, počeo je da gubi na kilaži, da otežano diše, izgubili su mu se svi refleksi. EEG nalaz je bio jako loš, a magnet uredan. Prebačen je u Tiršovu radi daljeg ispitivanja. Urađeni su mu metabolički i genetski nalazi, gde nije nađen uzrok njegovog stanja.

Roditelji su ga odveli na kontrolni EEG i magnetnu rezonancu na kliniku u Istanbul. Magnetna rezonanca je pokazala da ima oštećenje mozga, a EEG da ima infantilne spazme koji se ne mogu odstraniti operativnim zahvatom, već samo lekovima. Dobio je terapiju koja je napade svela na minimum.  Maksim još uvek ne može samostalno da drži glavu, ne može da sedi, ne pomera ruke i noge, ne govori, ne prati pogledom, a hrani se putem PEG-a.

Za njegov napredak potrebno je omogućiti intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, orofacijalnu masažu i terapije gutanja, održavanje aspiratora, lasersku akupunkturu, hiperbaričnu komoru, nabavku inhalatora i ortopedskih pomagala, lekarske preglede, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, kao i sredstva za troškove puta i smeštaja u zemlji i inostranstvu.

Njegovi roditelji se nadaju da će Maksim, uz intenzivniji rad sa njim, savladati sve prepreke i imati srećnije detinjstvo.

Oni koji nisu u mogućnosti da posete štrand na Trgu danas do 15h, mogu da pošalju SMS poruku sadržine 778 na 3030. Noivac je moguće donirati i uplaton na račun 160-6000000042981-19.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend