Društvo

I Narodno pozorište u Nišu se priključuje borbi za život malog Vukana

Foto: Budi human
Pred večerašnje izvođenje mjuzikla "Neki to vole vruće" u 20 sati, u donjem foajeu Pozorišta biće postavljena kutija u kojoj će posetioci moći da ubace humanitarni prilog za pomoć osmomesečnom Vukanu Stojiljkoviću iz Vranja obolelog od spinalne mišićne atrofije.

Kako se navodi na sajtu Fondacije Budi human Vukanu nedostaje još 309.740.000 dinara za lečenje, a rok za rokupljanje novca je još sedan dana.

“Osmomesečni Vukan boluje od spinalne mišićne atrofije i ima još sedam dana da prikupi pozamašnu sumu novca da bi 18. maja mogao da primi Zolgensmu u bolnici Bethsda u Budimpešti”, kažu u Pozorištu i pozivaju sve posetioce koji večeras dođu da pogledaju mjuzikl,  ostave humanitrani prilog u skladu sa svojim mogućnostima i pomognu dečaku.

Dečaku možemo pomoći slanjem SMS poruke sadržine 1239 na 3030 kao u uplatom novca na dinarski račun 160-6000001381533-66 i devizni račun160600000138150165

Vukan je rođen 06.08.2021. godine. Trudnoća i porođaj su protekli uredno, na rođenju dobija ocenu 9. Zbog slabosti trbušnih mišića operisana mu je preponska kila u uzrastu od 2 meseca. Do trećeg meseca života izgledao je kao sva druga zdrava deca tog uzrasta, međutim nakon toga Vukan postepeno prestaje da pomera nogice i počinje da se javlja generalizovana slabost mišića.

Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su zastrašujuće rezultate. Na žalost, Vukanu je uspostavljena dijagnoza SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1). Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

On je sa 6. meseci primio jedinu terapiju dostupnu u Srbiji, Spinrazu, zahvaljujući kojoj lakše guta hranu i diše, ali to nije dovoljno. Jedina nada za Vukanov život je genska terapija Zolgensma. Međutim, ova savremena terapija, odobrena 2019. godine, trenutno je najskuplja na svetu i nedostižna je običnom čoveku.

Porodica moli sve ljude dobre volje da svojim donacijama pomognu da Vukan izađe kao pobednik u svojoj životnoj borbi.

Sredstva su potrebna za terapiju Zolgensma, lečenje u inostranstvu, rehabilitacije, fizikalne i okupacione terapije, za laboratorijske analize, lekove, suplemente, ortopedska pomagala, medicinske aparate kao i za putne troškove i smeštaj.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 53 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 50 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 46 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 42 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend