Društvo

Igrom protiv predrasuda – školarci (na)učili koliko je važno da razumemo i prihvatimo druge

Foto: Dom kulture Brestovac
U okviru Dečje nedelje učenicima trećeg razreda OŠ "Branko Radićević" iz Brestovca predstavljena je društvena igra "Druženje sa mojoj omiljenom tetkom", nastala po knjizi Marije Lazarević "Moja omiljena tetka". Ova društvena igra napravljena je sa ciljem da skrene pažnju na svakodnevne barijere sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom kako one arhitekstonske, tako i one društvene.

„Akteri igre su dobro poznati junaci knjige Moja omiljena tetka, dečak Jovan i tetka Em koji žude za omiljenim im palačinkama sa nutelom, ali im nedostaju sastojci. S toga oni odlaze u nabavku, ali se usput susreću sa brojnim preprekama koje su za tetku nepremostive samo zato što se kreće na točkovima“, objašnjava autorka Marija Lazarević.

Igra je osmišljena tako da dvoje igrača: dečaka i tetku koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica. Oni moraju da pređu put od polazne tačke, u ovom slučaju kuće, do cilja nailazeći usput na niz, za tetku nepremostivih prepreka poput prodavnice bez rampe, visokopodne autobuse, parkirana vozila na trotoaru.

Marija objašnjava da je svaka prepreka pažljivo osmišljena sa ciljem da igrača navede na razmišljanje o tome sa kakvim poteškoćama se suočavaju osobe sa invaliditetom i pošalje poruku da oni imaju jednake potrebe kao i svi drugi, ali nejednake mogućnosti.

Zbog toga kaže sagovornica, igru može i treba da igra svako, bio on dete ili odrastao čovek jer se kroz igru najbolje uču, u ovom slučaju da  razumemo i prihvatimo razlike.

“Kada  igrač uspešno savlada sve prepreke i usput nauči važnu životnu lekciju može da uživa u nagradi, omiljenoj poslastici glavnih junaka – palačinkama”, kaže sagovornica kroz smeh.

Marija nam je otkrila da u njenom slučaju palačinke uvek sprema bratanac Jovan koji je i inspirisao da napiše  knjigu i sa svetom podeli dogodovštine jednog dečaka i njegove omiljene tetke.

Društvena igra “Druženje sa mojom omiljenom tetkom” nastala je kao deo projekta “Prihvati razlike -pobedi predrasude 4” koji je finansirao Grad Leskovac.

Marija Lazarević je autorka knjige i bojanke sa istom tematikom, dok je ilustracije radio Dušan Cvetković. Igra je napravljena u 100 primeraka.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 57 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 54 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 50 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 46 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend