Društvo Obrazovanje

Ima li mesta za ljude poput Milana Petrovića u prosveti?

U studiju City Smart radija ugostili smo Milana Petrovića, profesora srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji ,,Svetozar Marković"u Nišu. Povod gostovanja bilo je otvoreno pismo koje je sagovornik uputio ministru prosvete Branku Ružiću, nakon što je odbijen na javnom konkursu za stupanje u stalni radni odnos bez obrazloženja.

,,Bio sam jako srećan kada je u školi u kojoj radim već dosta dugo, raspisan konkurs za 55,56% radne norme. Konkurs je raspisan za nastavnika srpskog, ali za stalno. To za stalno znači da držite svoje časove. Kada ste na zameni vi držite časove kolege koji je bolestan ili  sprečen da predaje iz nekog drugog razloga. Od početka svog radnog veka, tj. od 2015. godine sam na zameni”, započinje priču Petrović. Napominje da je za osam godina radio u više škola.

,,U Gimnaziji ,,Svetozar Marković” držim časove srpskog jezika i zamenjujem direktora dr Marijana Mišića. To je jedna nesigurna  i nepovoljna situacija za ljude koji su ušli u prosvetu nakon takozvane zabrane zapošljavanja. Svaki avgust je vreme kada ste vi u stalnom strahu od gubitka posla. Paralelno s tim ste u nezavidnoj materijalnoj situaciji. Ne možete da planirate svoj život, ne možete da uzmete kredit, vi ste ekonomski  i socijalno  ugroženi”, kazao je Petrović.

Međutim, ono što je Petrovića porazilo nedelju dana ranije bio je rezultat javnog konkursa tj. odluka bez ikakvog obrazloženja.  Mene je jako iznenadilo kada sam pršlog četvrtka dobio rešenje u kome piše da je tročlana komisija jednoglasno odabrala kandidata,  da taj kandidat nisam ja. Pritom se nijednom rečenicom nije osvrnula na kriterijume. Sledećeg dana sam zatražio konkursnu dokumentaciju, pogledao svoju biografiju i protiv kandidata, zapisnike sa razgovora za posao i uporedio ih. Dok je zapisnik o načinu odlučivanja i kriterijumu ostao zapečaćen.

Sagovornik ističe da je konkursna dokumentacija pokazala da je imao viši prosek na studijama, godine radnog staža i više referenci.  Zbog toga mu nikako nije bilo jasno koji kriterijumi su presudili. Na pitanje novinarke da li bi sada, godinama kasnije, nešto promenio i manje ulagao u svoje kvalifikacije?  Petrović odgovara: ,,Uradio bih sve isto, ja ne mogu da zamislim sebe da nešto drugo radim. Obrazovanje je jedan jako širok pojam, mnogo veći od toga gde radiš. Mnogo veći od  prosvete. Obrazovanje se dešava svuda i na različite načine je potrebno jednom društvu. Ja u to duboko verujem, kaže Petrović.

Ministru prosvete uputio je pitanje: Ima li mesta za ljude poput njega u srpskoj prosveti? Sagovornik kaže da bi želeo da nastavi da radi i živi u svojoj zemlji, ali ako mesta za njega pod matičnim okriljem nema, potržiće sreću na drugom mestu. ,,Sama činjenica da se ovolika polemika i ovolika podrška iz cele Srbije slila ispod mog imena ne govori samo o meni. Govori o tome da ovaj problem jako širok, da se orgoman broj ljudi u tome prepoznao. Da je problem važan i da ga ne treba rešiti za Milana Petrovića iz Niša, već za sve Milane u Srbiji. Kako za one koji su tu, tako i za one koji će tek doći, a za koji nemaju svoje mesto.”

Ističe da smo mi sada na javnom času i da je jako bitno kako se na tom času ponašamo i kako ćemo sa njega izaći. ,,Jer sve one generacije koje će želeti da se bave obrazovanjem izvući pouku da li razmišljaju iskreno, pametno, racionalno ili romantičarski”, zaključio je sagovornik.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali