Društvo

In memoriam: Dušan Mitić Car, majstor fotografije

Foto: Privatna arhiva, Media i reform centar
Danas je na groblju u Donjem Matejevcu kraj Niša, na večiti počinak ispraćen jedan od najvećih majstora fotografije, čovek posebnog sentimenta, Dušan Mitić Car. Teško da ima Nišlije koji Cara, sa fotoaparatom u rukama i uvek u prepoznatljivom rokerskom izdanju nije gotovo svakodnevno sretao. Jer, bio je uvek i svuda gde se događao život i neumorno beležio događaje, ljude i pojave uglavnom u omiljenom mu crno-belom formatu.

Bio je poseban po mnogo čemu, po nenametljivosti i mirnoći, po savršenom osećaju za trenutak koji je kroz objektiv decenijama hvatao i čuvao za budućnost. Sarađivao je sa brojnim prestižnim medijima u zemlji. Karijeru je započeo u Grafitu, nastavio u Večernjim novostima, niškim Narodnim Novinama, a sopstvenim izborom zapravo je najveći deo svoje karijere proveo radeći kao frilenser. Kako je sam objasnio u jednom od retkih intervjua koji je dao za Media i reform centar, sebe je u mladosti zamišljao kao umetnika ali ga je život odveo na drugu stranu – do fotoaparata. Sa druge strane, on nije priznavao umetničku fotografiju i za njega je najvažnije bilo da fotografija bude dokumentaristička. Insistirao je na tome da on nije umetnik već fotograf.

Tih i potpuno posvećen poslu koji je odabrao,  bez ikakve želje da se javno samopromoviše,  Dušan Mitić Car je ostavio svoj trag na svakom koraku, pa su se njegove fotografije našle i u monografijama i na izložbama ali i na zidovima nekih niških bolnica. Medije nije izbegavao zbog skromnosti već što ga za tu vrstu komunikacije sa svetom nije bilo briga.

Car je ovekovečio mnogo toga u Nišu, od protesta 90-ih, preko rok scene, pa sve do Nišvila koji mu je odao počast monografijom “Carski rez”.

Odlaskom ovog neobičnog čoveka, talentovanog za fotografiju ali i za specifičnu samo njemu svojstvenu dobrovoljnu samoću, Niš je izgubio posvećenog hroničara, beležnika svega onoga što naš grad gradom čini. Bilo bi nepristojno da ga svojatamo jer iako “niški i naš”, Dušan Mitić Car je ipak bio na kraju samo sasvim svoj. I kao takav jedinstvena pojava u niškom kulturnom i javnom životu.

Odavaćemo mu počast posmatrajući i dalje njegove fenomenalne fotografije, lepe u svoj jednostavnosti, na kojima smo ovekovečeni u trenucima radosti, bede i buntovništva , svejedno. Mi i naš Niš, koji je promovisao na najlepši mogući način.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 42 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 57 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend