Društvo

In memoriam: Marija Petković, istinski čovek u lošim vremenima

Marija, Foto:I.M.
Marija, Foto: I.M.
Odlaze dobri ljudi iz našeg sokaka i ostavljaju prazninu koju je nemoguće nadomestiti. Danas se Niš oprašta od jedne divne sugrađanke, nasmejane, energične, velikog srca. Marija Petković  je preminula u 44-oj godini, ostavivši iza sebe troje divne dece, supruga, brata i brojne Nišlije koje će je pamtiti po plemenitosti i nesebičnosti.

Marija je bila profesor engleskog jezika, koja je zamenila mesto prevodioca kuhinjskom keceljom i nesigurnim malim porodičnim biznisom – izrade maštovitih keteringa.  Njena široka duša je reagovala na uvođenje vanrednog stanja prošle godine i na nemogućnost mnogih sugrađana da izađu iz kuća. Sve namirnice namenjene zbog korone  otkazanim porudžbinama, u gotovo milionskom iznosu, pretvorila je u hiljade besplatnih obroka za starije, bolesne, porodice sa decom u nemaštini. Nijedan od tih obroka nije bio tek reda radi napravljen, svaki je napravila kao da ih sprema za bližnje, sa mnogo ljubavi i mnogo umešnosti.

Sa Marijom je bilo uživanje susretati se i razgovarati. Plenila je neobičnom unutrašnjom lepotom i inteligencijom, zaraznom energijom. Posvećena do poslednjeg atoma porodici, poslu, životu. Puna planova, u loša vremena. Večito buntovna i spremna da se zauzme za pravu stvar. Bez ikakvog interesa.

Njen prerani odlazak zaustavio je u hodu. Nedostajaće njenoj porodici, njenoj  predivno vaspitanoj deci, nedostajaće prijateljima, nedostajaće ovom gradu, koji je nesebično podsećala da sasvim malo treba da se bude pravi, iskreni, istinski čovek, naročito u teškim vremenima, kakva još uvek živimo.

Nedostajaće Nišu i Nišlijama.

Ivana Petrović

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • O pokojnicima sve najbolje, ali objektivniji novinar bi verovatno napisao da je Marija bila antivakserka i antimaskerka, a i iskoristio bi priliku za ostru drustvenu kritiku. Posmrtne hvalospeve je medjutim lakse pisati, a i sto bi se zamerali sa sirom publikom, kojoj su danas potrebni heroji, makar i sa diskutabilnim pokricem…

Trenutno na radiju

Mambo All Stars And a.Banderas
Za 0 minuta

Bella Maria of My Soul

Mambo All Stars And a.Banderas
Francoise Hardy
Za 4 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
Badfinger
Za 7 minuta

Without You

Badfinger
Def Leppard
Za 11 minut

When I'm Dead And Gone

Def Leppard
Lucius
Za 14 minuta

Tempest

Lucius

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend