Društvo

Inpekcija rada: u ,,Šinvonu“ sve po zakonu

Nakon prijave oko 200 radnika kompanije ,,Šinvon" da su dobili otkaze putem SMS poruka, inspekcija rada je izvršila vanrednu kontrolu. Inpektori su ustanovili da je 233 radnika otpušteno u januaru, ali da je sve urađeno po zakonu. Odbornik Miograg Stanković skrenuo je pažnju i na otupštanje radnika u kompaniji Jura i pozvao nadležne da reaguju.

Inpekcija rada je ustanovila  da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Te da nema prostora za dalje postupanje. Kako su objasnili većini radnika nisu produženi ugovori na neodređeno, dok su neki od zaposlenih sporazumno prekinuli radni odnos. Radnici koji su ostali bez posla, obaveštenje su dobili putem SMS poruke.

,,Poštovani, obaveštavamo vas da zbog smanjenog obima posla nismo u mogućnosti da vam produžimo ugovor. Molimo Vas javite se kadrovskoj službi tokom sledeće nedelje od 7 do 15h, kako biste preuzeli dokumentaciju i razdužili se,” sadržaj je SMS poruke.

Podsetimo odbornik Miograd Stanković,  ukazao je na problem otpuštanja radnika u ovoj fabrici. Prema njegovim rečima otpušteno je 188 radnika, a na proleće se očekuje da bude otpušteno još njih 160. Stanković je istakao da su oni koji su ostali bez posla jedini privređivali u svojim porodicama. Te je blizu 200 porodica ostalo bez hleba na stolu.

Južnokorejska kompanija izgrađena je u Nišu pre nešto više od 10 godine i od države je dobila tri miliona evra kao podsticaj za zapošljavanje radnika. Kompanija je bila dužna danakon dobijenih subvencija uloži u pogon 8 miliona evra i zaposli 300 radnika.

Stanković se oglasio još jednom povodom otkaza radnika ovoga puta u Juri. ,,Nakon dramatične situacije u kompaniji ,,Šinvon“ u Nišu gde je prvobitno SMs porukama otkaz dobilo 188 radnika, dva dana kasnije otpušteno je još 60.  On je kazao da je u Juri otpušteno 48 radnika. Dodaje da su radnici radnici na posao išli i vikendom, a decembra i januara radili prekovemeno. ,,Nedostaje reakcija državei grada Niša. Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto. Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu“, kazao je odbornik.

Iz sindikata ,,Sloga“ pozivaju radnike da im se obrate, napominju da će  preduzeti sve nephodne mere da ih zaštite.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Galija
Za 4 minuta

Burna Pijana Noc

Galija
Peter Gabriel
Za 9 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 13 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 16 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Za 19 minuta

Feel

Maneskin

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend