Društvo

Ista slika kao i do sada: Najviše novca u Nišu medijima koji su bliski režimu

Image by USA-Reiseblogger from Pixabay
I ove godine je, što se medijskog sufinansiranja tiče, ponovljena priča iz prethodnih godina. Na medijskom konkursu je od ukupno 69 miliona najveći deo, kao po običaju, otišao medijima koji su u vlasništvu Vidosava Vitka Radomirovića i onima koji su povezani s njim ili vladajućom strankom.

Na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata za ostvarivanje javnog interesa za 2021. godinu gornja granica po projektu je bila 13 miliona, a minimalna 150.000 dinara. Novac sa konkursa koji se raspsuje prema Zakonu, s ciljem da se građani pravovremeno, nepristrasno, istinito informišu,  i ove godine, kao i u ostalom i u poslednje 4,  je na osnovu mišljenja predstavnika Komisije otišao većim delom u  ruke jednog čoveka.

Oko 28 miliona dinara otišlo je medijima koji su u vlasništvu Vidosava Vitka Radomirovića ili su na neki način povezani sa njim. Stručna Komisija, koju imenuje Grad Niš,  je odlučila da 13 miliona, što je i gornja granica konkursa, ode za projekat “Najjači glas”, Belami televizije.

U obrazloženju komisije piše da ovaj projekat treba podržati jer žele da uključe građane u rešavanje sopstvenih problema, kao i da će ojačati kritičku svest građana.

“Aplikant ovim projektom želi da afirmiše pravo građana da se aktivno uključe u rešavanje svojih konkretnih problema što u potpunosti odgovara nameni konkursa defunisanoj u članu 15. Zakona o javnom informisanju i medijima, doprinosi razvoju medijskog pluralizma, ljudskih prava i istinitom, nepristrasnom i pravovremenom i potpunom informisanju”, piše u obrazloženju komisije. Iz Južnih vesti podsećaju da gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, najčešće gostuje upravo na ovoj televiziji.

Novac je odobren i za projekat Radija Belami u iznosu od 2,7 miliona dinara. Zanimljivo je da je Radomirović i ove godine dobio novac  za fiktivne “Narodne novine plus”  i to u iznosu od 10 miliona za projekat “Građani Niša odlučuju o razvoju Grada”.  Razlog što već nekoliko godina za redom umesto postojećim dnevnim listom “Narodne novine”, Radomirović konkuriše nepostojećim “Narodnim novinama plus” je način da se izigra pravilo “de minimisa” koje kaže da se De minimis državna pomoć može  dodeliti jednom privrednom subjektu u visini do 23.000.000,00 dinara u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine. U slučaju “Narodnih novina” taj predviđeni iznos je u prethodne 3 godine premašen jer iz podataka u APR-u se vidi da im je dodeljeno 26 miliona i 178 hiljada u prethodne tri godine.

Kroz PR Agenciju “Narodne novine plus” koju je Radomirović upisao u Registar medija na dan raspisivanja tadašnjeg konkursa 2017. iz identičnog razloga, u poslednje tri godine je uplaćeno 10 miliona i 500 hiljada male državne pomoći. Sa ovogodišnjim dodeljenim iznosom od 10 miliona još uvek su ispod praga de minimisa.

Prošle godine je Niš imao najveću izdvojenu sumu od 89 miliona, veću čak i od prestonice. I tada  je najveće parče kolača otišlo Radomiroviću, njemu bliskima, kao i porodici direktora BIA i funkcionera Bratislava Gašića.

TV Zona Plus koja je u 100% vlasništvu sina Bratislava Gašića, dobila je 11.950.000 dinara za projekat “Iz pravog ugla” i dodatnih 500.000 dinara za projekat njihovog portala. Niška televizija u zajedničkom vlasništvu Radomirovića i Slađane Ostojić, glodurke i direktorke Gašićeve Zona plus,  dobila je 12,5 miliona dinara a 2.150.000 dinara opredeljeno je za projekat “Čisto kao suza” PR agencije koju vodi Danijela Vuković, a koja je, piše u APR-u, takođe i zakonski zastunik Belamija. Kopernikus TV u vlasništvu poverenika niškog SNS Zvezdana Milovanovića je za svoj projekat  dobila 4,1 milion dinara.

Odluku da se više od polovine novca, tačnije ukupno 57 miliona dinara da medijima koji su na neki način povezani sa SNS-om, donela je Komisija u sastavu Ljubica Zdravković Džonov (PROUNS), Ana Jovanović iz Društva novinara Niša, Nevena Azinović (RAB Srbija), medijski radnik Vladimir Veljković i medijska radnica Anica Miletić.

Kompletno rešenje Komisije možete videti OVDE.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend